Onderzoek naar toekomstig grondgebruik

Datum:
 • dinsdag 23 juni 2020
 • in
 • Categorie: , ,
 • HOLLANDS KROON - ANNA PAULOWNA - De gemeente Hollands Kroon onderzoekt samen met de boerenbelangenorganisatie LTO Noord en de Universiteit van Amsterdam de toekomst van de agrarische sector in de gemeente en het grondgebruik dat daarbij hoort.


  Mike Deutekom 23-6-2020

  Bij het opstellen van het ontwerp gebiedsplan Wieringermeer bleek dat er in de agrarische sector de angst bestaat dat het grondgebruik voor bijvoorbeeld datacenters te veel ten koste gaat van de hoeveelheid agrarische grond. 

  Vrees 

  ,,We hebben gemerkt dat agrariërs denken ’waar houdt het op?’. Dat in de agrarische sector de vrees bestaat dat bij het afstaan van teveel grond voor andere doeleinden, de sector het moeilijk kan krijgen in de Wieringermeer en de rest van de gemeente’’, zegt wethouder Theo Meskers. 

  Nadat het college van de gemeente Hollands Kroon de verdere voorbereidingen voor een nieuwe gebiedsplan heeft geschrapt, is de gemeente samen met LTO Noord en de Universiteit van Amsterdam een onderzoek gestart naar toekomst van de agrarische sector. 

  ,,We moeten eerst een beeld vormen over hoe het grondgebruik er in de toekomst uit gaat zien. Want er verandert veel. Hoe zien de ondernemers hun toekomst?’’ 

  Uitkomsten

  Het onderzoek naar de grondpositie moet na de zomer zijn afgerond. De uitkomsten worden meegenomen in de discussie voor de herziening van de omgevingsvisie, waar de gemeenteraad straks als eerste een besluit over dient te nemen. 

  Positie 

  ,,Hoe borgen we de positie van de landbouw in de Wieringermeer en wat is de maximale omvang van het cluster datacentra. De resultaten zijn na de zomer bekend’’, meldt Meskers.

  Noordhollands Dagblad

  1 reacties :

  Anoniem zei

  1x raden, dit valt uit ten gunste van de gemeente. Zo werkt het toch altijd bij Meskers.

  Een reactie posten