Klimaatblog: Biomassacentrale bij Diemen komt er mogelijk toch niet

Datum:
 • vrijdag 26 juni 2020
 • in
 • Categorie: ,
 • Het is misschien wel het meest controversiële politieke thema van het moment: het klimaatbeleid.
  26-6-2020
  Vrijwel elke dag vliegen politici, klimaatactivisten en -sceptici elkaar in de haren over kwesties als energiebeleid, CO2-uitstoot en subsidies. In dit blog houdt EW u onder redactie van Rob Ramaker op de hoogte van de laatste klimaatdiscussies en -cijfers.

  26 juni – Biomassacentrale bij Diemen komt er mogelijk toch niet

  Het is onzeker of de voorgenomen biomassacentrale bij Diemen echt wordt gebouwd. Energiebedrijf Vattenfall pauzeert het project en gaat opnieuw in gesprek met gemeenten en andere betrokken partijen.
  Vattenfall bouwt de centrale alleen wanneer er genoeg draagvlak is, zei CEO Martijn Hagens in de podcast Studio Energie. De steun voor biomassa – het verstoken van biologisch materiaal voor opwekking van energie – was nooit volledig. Maar afgelopen weken laaide een felle discussie op en nam het draagvlak snel af. Zelfs klimaatactiegroep Urgenda zei, met wat mitsen en maren, nog liever aardgas te gebruiken dan biomassa.
  Niet alleen actiegroepen spraken zich uit tegen de centrale. Ook het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Diemen schreef een brief naar de Tweede Kamer die alsnog tegen te houden. In de Tweede Kamer flirtten ChristenUnie en D66 onlangs met een subsidiestop voor kleine biomassacentrales. Zonder overigens door te bijten.
  CEO Hagens is teleurgesteld over dit gezwalk. Hij gaf aan dat biomassa een essentieel deel van het Klimaatakkoord vormt. Vattenfall wil dat de coalitie zich aan afspraken houdt. En duidelijkheid geeft aan bedrijven. Veel alternatieven zijn er nog niet voor biomassa. In de praktijk zal aardgas vaak de plek ervan innemen.
  Op die manier wordt het lastig klimaatdoelen te halen. In tegenstelling tot biomassa telt de bij de verbranding van aardgas uitgestoten CO2 wel mee in de ‘klimaatboekhouding’. Minister van Economische Zaken en Klimaat Eric Wiebes (VVD) merkte eerder al op dat hij biomassa hard nodig heeft voor het halen van de doelen.
  Lees hier verder  1 reacties :

  Anoniem zei

  Dat we door de politiek al jaren lang worden voorgelogen is inmiddels wel bekend, dat toont ook weer deze discussie over bio-massa.
  Partijen als GL, VVD, enz hebben de burgers jarenlang voorgelogen en blijven dat doen. De politici met Rutte aan het hoofd kennen geen enkele schaamte en een ieder die ze wijst op hun fouten worden beledigd. De media doen hier keihard aan mee ipv leugenaar Rutte nou eens flink aan de tand te voelen.
  Als deze regering zelfs de media benadert om te vragen om het RIVM te sparen(Telegraaf) en te vragen of de media 1 lijn wil trekken (hoofd redacteur VK) dan worden de bevelen van Fuhrer Rutte blindelings opgevolgd door de landverraders en dat wordt dan ook nog "democratie" genoemd.

  Een reactie posten