’Ceta-verdrag is in strijd met grondwet’

Datum:
 • dinsdag 9 juni 2020
 • in
 • Categorie: , ,
 •  ALKMAAR - Het vrijhandelsverdrag tussen de Europese Unie en Canada (Ceta) is in strijd met de grondwet.
  9-6-2020


  Dat stellen meerdere hoogleraren, advocaten en juristen in een open brief aan de Eerste Kamer, die zich momenteel over het verdrag buigt. 

  De Alkmaarse advocaat Meike Terhorst en dr. Wybe Doumna van EU Legal namen het initiatief tot de brief. In februari loodste het kabinet het verdrag moeizaam door de Tweede Kamer, met 72 stemmen voor en 69 tegen. Een meerderheid in de Eerste Kamer leek ver weg totdat de PvdA vorige maand positief reageerde op een Frans-Nederlands initiatief om handelsakkoorden ’groener’ te maken. 

  De rechtsgeleerden maken bezwaar tegen het voor Ceta in het leven geroepen internationale arbitragehof. Dat volgens hen ’onnodig parallel rechtssysteem’ zou in strijd zijn met de grondwet waarin bepaald is dat Nederlandse rechters in dergelijke kwesties bevoegd zijn. 

  Maatschappelijke organisaties, waaronder Milieudefensie, zijn blij met de brief. Directeur Donald Pols: „Het zou onbegrijpelijk zijn als de PvdA voor stemt en zo de macht van multinationals verder vergroot, ten koste van klimaat, dierenwelzijn en werknemers.”

  Noordhollands Dagblad  0 reacties :

  Een reactie posten