Bouw windmolenpark Hollandse Kust in 2021 van start

Datum:
  • dinsdag 9 juni 2020
  • in
  • Categorie: , , ,
  •  NOORDWIJK - Vattenfall begint in 2021 met de bouw van het windmolenpark Hollandse Kust Zuid.


    Peter van der Hulst 9-6-2020

    Twee jaar later moeten de 140 turbines, die tussen Katwijk en Bloemendaal op zee komen te staan, volledig operationeel zijn. Daarmee is Hollandse Kust Zuid dan het grootste offshore windpark wereldwijd. De molens die elk een capaciteit krijgen van 11 Megawatt zijn tezamen goed voor de jaarlijkse stroomproductie van ruim twee miljoen Nederlandse huishoudens. 

    De aanbesteding van het park vond in 2018 en 2019 in twee aparte delen plaats, maar omdat Vattenfall beide projecten wist te bemachtigen, wordt het als een geheel gebouwd. Het park moet een belangrijke bijdrage leveren aan schone energieopwekking. 

    ,,Het project Hollandse Kust Zuid onderstreept onze inzet om Nederland en Europa te voorzien van fossielvrije elektriciteit’’, aldus algemeen directeur Magnus Hall van Vattenfall.  

    Fossielvrij

    Hollandse Kust Zuid wordt zonder subsidie gebouwd. Het vervoer van de opgewekte stroom van het windmolenpark naar de kust is in handen van Tennet en die kosten komen nog wel voor rekening van de rijksoverheid. Na de gewonnen aanbesteding heeft Vattenfall pas vorige week besloten definitief te gaan bouwen. 

    Hall: ,,De definitieve investeringsbeslissing laat zien dat we ondanks de covid-19-pandemie nog net zo vastberaden zijn om fossielvrij leven binnen één generatie mogelijk te maken.’’ Nu de bouw definitief is, moet er nog wel essentiële keuzes worden gemaakt. ,,Een aantal aannemers is vastgelegd en ook is duidelijk wat er precies moet gebeuren. Maar daarnaast moeten we nog een plek verzinnen waar alle materialen worden opgeslagen, hoe alles naar de verzamelplek wordt vervoerd en vervolgens naar zee waar de windmolens worden gebouwd. In IJmuiden moet het onderhoudscentrum komen. Er zijn dus nog heel veel verschillende draadjes die samen moeten komen’’, aldus een woordvoerder van Vattenfall.

    Een deel van de opslag zal bij Sif Group op de Maasvlakte gebeuren. Dat bedrijf bouwt de funderingen. 

    Bodemonderzoek 

    Het bodemonderzoek neemt nog enkele maanden in beslag. Medio 2021 kan dan worden begonnen met de aanleg van funderingen en kabels. De turbines worden in 2022 en 2023 geplaatst. 

    Vattenfall heeft inmiddels met verschillende leveranciers contracten getekend. Naast de palen van Sif, levert Siemens Gamesa de 11 Megawatt turbines, die met dit project voor het eerst op zee komen te staan. TKF en Prysmian zullen de kabels vervaardigen. Subsea 7 gaat die kabels en funderingen op zee installeren en Swire Blue Ocean zal de turbines plaatsen. 

    Tegen de bouw van het park, dat aansluit op park Luchterduinen, was veel verzet. De kustgemeenten menen dat het vrije uitzicht op zee wordt verpest en dat toeristen de Hollandse kust links zullen laten liggen, met verlies aan banen en inkomsten tot gevolg. De rechter gaf hen ongelijk.

    Noordhollands Dagblad

    0 reacties :

    Een reactie posten