Geld naar Zuiden, EU-belastingen en hogere EU-begroting: nee, nee, nee

Datum:
  • donderdag 28 mei 2020
  • in
  • Categorie: ,
  • Deze machtscentralisatie moet worden gekeerd

    28-5-2020


    De Duitse Commissievoorzitter Ursula von der Leyen (CDU) presenteerde, ingefluisterd door de Duitse bondskanselier Angela Merkel (CDU) en de Franse president Emmanuel Macron (En Marche!), woensdag in het Europees Parlement een herstelfonds van 750 miljard euro, waarvan 500 miljard euro aan giften voor Zuid-Europa. De overige 250 miljard euro wil Von der Leyen ophalen met de introductie van EU-leningen. Daarnaast wil zij de EU-begroting verhogen naar 1.100 miljard euro en dat financieren met de opbrengst uit in te voeren EU-belastingen. Het antwoord van premier Mark Rutte (VVD) hoort te zijn: nee, nee, nee, schrijft Jelte Wiersma.
    Von der Leyen zei het goed, woensdag in het Europees Parlement. ‘Vandaag worden we geconfronteerd met ons eigen bepalende moment.’ Inderdaad, het worden bepalende maanden voor de 27 landen van de Europese Unie. Gaat Noord-Europa nóg meer geld geven aan het Zuiden om het daar te laten verspillen? Gaat de EU-begroting nog verder omhoog? En gaat de EU voor het eerst zelf belastingen heffen – op grote bedrijven, CO2 en plastic? Als het aan Von der Leyen ligt, is het antwoord: ja, ja, ja.

    Deze machtscentralisatie moet worden gekeerd

    Noord-Europees geld naar Zuid-Europa sturen is pervers. De staats- en privéschulden opgeteld zijn in Zuid-Europa lager dan in bijvoorbeeld Nederland. Zuid-Europese landen weigeren euro-afspraken na te komen, weigeren hun economieën te hervormen en zo de verdienkracht te vergroten. Zij weigeren alle belastingen te betalen en blijven lekker vroeg met pensioen gaan. Geen stuiver moet die kant op.
    Tegen de 500 miljard euro hoort Rutte dan ook ‘nee’ te zeggen. Hij heeft een veto. En als andere landen zoals Duitsland wel geld naar het Zuiden willen sturen, moeten ze dat zelf weten. Maar Rutte III mag dit uit goed fatsoen de Nederlandse burgers niet aandoen. Nederlanders betalen wél belasting, accepteren hervormingen zoals de verhoging van de pensioenleeftijd en zijn al de grootste nettobijdragers aan de EU. Ook is het uitlenen van 250 miljard euro aan Zuid-Europa overbodig. Elk EU-land kan tegen lage rentes op de markt lenen, dat hoeft niet via Brussel te verlopen.

    Nee tegen EU-begroting

    Daarnaast hoort Rutte ‘nee’ te zeggen tegen een hogere EU-begroting, nu 145 miljard euro per jaar. Von der Leyen wil die verhogen naar 157 miljard euro per jaar, 1.100 miljard euro over zeven jaar. Dit is onnodig. De EU kan functioneren met maximaal enkele tientallen miljarden euro’s per jaar. Alle bestaande subsidies aan grondbezitters (landbouw), cohesie en andere zaken zijn onnodig, er wordt mee gefraudeerd, rijken profiteren er enorm van. Burgers zijn perfect in staat hun geld naar eigen inzicht uit te geven. De EU-begroting hoort te worden gesaneerd, niet opgehoogd.
    Von der Leyen wil ook nog EU-belastingen invoeren en de opbrengst daarvan gebruiken voor die verhoogde EU-begroting. Als zij haar zin krijgt, zou dit een revolutie betekenen. Het begrotingsrecht inclusief belastingen ligt exclusief bij de nationale parlementen. Dit hoort zo te blijven. Want als deze grens wordt overgestoken, vallen meer EU-belastingen te verwachten en de opbrengsten zullen ongetwijfeld worden ‘verdeeld’ over de EU-landen. Dat betekent nog meer Nederlands geld de grens over. Opnieuw hoort Rutte, als hij het Nederlandse belang voor ogen heeft, ‘nee’ te zeggen.

    Thatcher

    Drie keer nee, drie keer een veto. De Britse premier Margaret Thatcher (Conservative) zei in 1990 ‘No, no, no’ tegen integratieplannen van de Franse Commissievoorzitter Jacques Delors. Rutte is historicus, anglofiel en een politieke junk. Hij weet ongetwijfeld hoe Thatcher dat deed: in het Britse parlement, de volksvertegenwoordiging in het Lagerhuis, zoals het hoort.
    Het is aan Rutte om Thachers voorbeeld te volgen en in de Tweede Kamer te verklaren: ‘Nee, nee, nee,’

    ELSEVIER

    1 reacties :

    Sam Kooy zei

    Brussel ? Nexit en wel onmiddellijk ! Maar wie maakt de dienst het uit ?: Merkel samen met Macron ! Daarbij denkend aan de tijd dat de Moffen ook de heerschappij hadden over de huidige EU en zelfs nog verder ( o.a. Noord Afrika o.l.v. Rommel). Hieraan toegevoegd: die ellendige tijd als kind van bijna 7 jaar lijfelijk meegemaakt. Of houden wij ons mond en zeggen dat Rutte de allerbeste is met zijn vele blunders.

    Een reactie posten