‘Boete voor samenkomst of overtreding coronaregels niet rechtsgeldig, betaal niet, laat voorkomen.’

Datum:
 • donderdag 28 mei 2020
 • in
 • Categorie: ,
 • Hoogleraar recht & samenleving: ‘Boete voor samenkomst of overtreding coronaregels niet rechtsgeldig, betaal niet, laat voorkomen.’


  28-5-2020

  “Heb je een boete gekregen voor het overtreden van de coronaregels? Dan kan je die beter niet betalen. De boete voor een samenkomst is niet rechtsgeldig. Dat zegt de Groningse hoogleraar recht & samenleving Jan Brouwer.

  Er zijn veel boetes onterecht uitgedeeld. De inhoud van de noodverordening is onduidelijk. Het is een zooitje. Het beboeten van mensen grenst soms aan willekeur.
  Wie nu nog een boete krijgt voor het overtreden van de regels, moet die volgens de hoogleraar niet betalen. ,,Een boete van meer dan 100 euro heeft een strafblad tot gevolg”, zegt Brouwer. ,,De officier van justitie legt je die boete op. Tegen die boete moet je verzet aantekenen en dan moet de zaak aan de strafrechter worden voorgelegd.”

  Wanneer de rechter de zaak behandelt, verwacht Brouwer dat er geen straf kan worden opgelegd ,,De noodverordening achter de voordeur is in strijd met het recht op privacy in de grondwet.”


  logo TPO

  1 reacties :

  Anoniem zei

  Nieuw verdienmodel corona boetes. Kliklijnen, bah, doet denken aan mensen die in de tweede wereldoorlog joden en mensen in het verzet verraden. Blijkbaar is er niet veel geleerd destijds en is die mentaliteit nog volop aanwezig. Politie agenten en boa's die boetes uitdelen voor zogenaamde overtreding van de 1,5 meter en teveel personen begrijpen niet dat er geen enkele opening wordt gegeven vanuit Den Haag waarom die regels zijn opgesteld. In de buitenlucht is het helemaal totaal gestoord dat er boetes uitgedeeld worden. In het midden- en kleinbedrijf gaan vele bedrijven failliet door regels waarvan niet duidelijk is waarop die inhoudelijk zijn gebaseerd.

  Een reactie posten