De schuld van Rob Scholte aan de gemeente Den Helder is nu al zo’n vijf ton. En de teller loopt door...

Datum:
  • vrijdag 1 mei 2020
  • in
  • Categorie:
  • De schuld van kunstenaar Rob Scholte aan de gemeente Den Helder zit al tegen de vijf ton aan. De rente over het verschuldigde bedrag is daar nog niet in meegenomen.


    In september vorig jaar verloor Scholte een slepende rechtszaak tegen de gemeente Den Helder. De rechter bepaalde dat hij en zijn gezin terecht door de gemeente uit het voormalige postkantoor zijn gezet. Volgens de kantonrechter zijn ook de overeenkomsten correct opgezegd.

    Componenten

    De schuld van Scholte groeit gestaag. Het is opgebouwd uit een aantal componenten. De ontruimings- en opslagkosten bedragen 361.340 euro. Daarnaast moet hij een dwangsom betalen van 1500 euro en een achterstallige rekening van 24.519,71 voor gas, water en elektriciteit. De proceskosten van 4.638,91 euro komen ook voor rekening van de kunstenaar. De kunst die bij de ontruiming van het Rob Scholte Museum in het pand aanwezig was, is opgeslagen bij een gespecialiseerd bedrijf in West-Friesland. Vanaf de datum van de uitspraak tot april dit jaar moest daar 99.290 euro voor betaald worden. Dat bedrag schiet de gemeente Den Helder voor. Bij elkaar is de schuld 491.288,62 euro. Elke maand komt daar een kleine 10.000 euro aan opslagkosten bij.
    Gemeentelijk woordvoerster Joyce in ’t Veld zegt dat bij de definitieve afrekening de rente over het verschuldigde bedrag er nog bovenop komt.

    Schadeclaim

    Inmiddels heeft Scholte een schadeclaim van 1.7 miljoen euro bij de gemeente neergelegd. Het gaat om geld dat hij is misgelopen, omdat de gemeente de onderhandelingen met hem over de verkoop van het postkantoor afbrak. De rechtbank had geoordeeld dat dat onrechtmatig was.
    Advocaat Benno Friedberg heeft de gemeente verzocht om een deel van de geconfisqueerde kunst terug te geven aan Rob Scholte. De kunstenaar heeft geen inkomsten en zou de kunst kunnen verkopen om zijn gezin te onderhouden. Friedberg: „Dat verzoek hebben wij dus om humanitaire redenen gedaan. Maar de gemeente weigert en geeft niet eens een reden op.”

    Noordhollands Dagblad

    0 reacties :

    Een reactie posten