’Biomassa tijdelijk inzetbaar’

Datum:
 • zaterdag 9 mei 2020
 • in
 • Categorie: , ,
 • Den Haag - Minister Wiebes volhardt:


  9-5-2020

  Het gebruik van biomassa om warmte en elektriciteit op te wekken is ’inherent tijdelijk’. Nederland zal er op termijn van af moeten, zegt minister Eric Wiebes (Klimaat). Biomassa moet alleen worden ingezet voor zaken waar geen alternatief voor is, bijvoorbeeld in de chemie. 

  Dat zegt de bewindsman na een rapport van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) over het verbranden van bijvoorbeeld hout om energie op te wekken. Het kabinet had het PBL gevraagd of biomassa kan helpen de klimaatdoelen te halen. De overgang naar groenere energie is moeilijk haalbaar met bijvoorbeeld alleen zonne- en windenergie, denkt het PBL. Biomassa is belangrijk voor de duurzame economie, concludeert het planbureau. Tegelijkertijd geven de rekenmeesters aan dat er nog steeds geen consensus is over biomassa, waarover al jaren wordt gedebatteerd. 

  Over het gebruik van biomassa ’met de juiste randvoorwaarden’ is er wel consensus, aldus de bewindsman. „Alle wetenschappers zijn ervan overtuigd dat dat kan en dat het ook onvermijdelijk is.” 

  De Nederlandse manier van biomassa verbranden, waarbij resthout wordt gebruikt, is wel duurzaam, houdt Wiebes vol. „Maar als je oerbossen in je kolencentrale gooit, ben je niet duurzaam bezig.” Het kappen van ’tachtig jaar oude bomen’ om te verbranden, noemt hij een betrekkelijk zinloze aangelegenheid. „Dat weigert Nederland te doen.” 

  Volgens Milieudefensie onderschat het PBL-rapport de negatieve gevolgen van productie en verbranding van biomassa op klimaat, biodiversiteit en mensen. „Biomassaverbranding voor elektriciteit en warmte en auto’s die rijden op biobrandstof hebben geen plaats in een klimaatneutrale samenleving. Duurzame alternatieven zijn beschikbaar of liggen binnen handbereik. Biobrandstof uit voedsel is al helemaal uit den boze.”

  Noordhollands Dagblad

  1 reacties :

  Dekker zei

  We moeten het CO2 reduceren, aldus de EU, Den Haag en de VN, en wat is er dan niet beter als de aanplant van bomen en het behouden van de bomen die we al hebben.
  Neen, zegt de Rood/Groene Khmer, we kappen grotendeels het hout in Nederland, verbranden dat en zo kunnen we blijven wijzen op de stijging van het CO2 die ze zelf veroorzaken.
  Evengoed treurig dat bijna onze hele volksvertegenwoordiging akkoord is gegaan met de meest idiote plannen uit de geschiedenis van Nederland, nu nog onze pensioenen overhevelen naar de EU en de taak van deze regering is volbracht met goedvinden van media en politiek.

  Een reactie posten