Voor 110 ha aan extra zonneparken: Panelen vooral langs A9, N9 en spoorlijn

Datum:
 • zaterdag 25 april 2020
 • in
 • Categorie: ,
 • De regio Alkmaar is in beeld voor 110 hectare aan extra zonneparken. Dit blijkt uit verder uitgewerkte plannen voor het opwekken van duurzame energie.


  Ed Dekker 25-4-2020
  De zonneweiden moeten vooral langs bestaande lijnen in het landschap komen. Zoals de N9 ter hoogte van Koedijk, de A9 tussen Alkmaar en Akersloot en de spoorlijn tussen Heiloo en Krommenie.

  Ook het zuidelijk deel van bedrijventerrein Boekelermeer bij Heiloo is op het oog voor een lap zonnepanelen. Daar is ook ruimte voor een windmolen. De combinatie zonneweide en turbines is op meer plaatsen mogelijk, zoals op en bij de bedrijventerreinen Breekland in Langedijk en De Vaandel in Heerhugowaard.
  De zuidrand van het Alkmaardermeer wordt genoemd als een van de andere plekken voor windmolens.

  Op daken van bedrijven is ruimte voor totaal 76 hectare aan zonnepanelen, zo is berekend. En op parkeerplaatsen kunnen voor negen hectare aan collectoren worden geplaatst. Auto’s kunnen er dan onder staan.
  De plannen zijn nog niet definitief. Ze zijn onderdeel van het eerste gezamenlijke aanbod van de zeventien gemeenten in Noord-Holland Noord voor duurzame energie.

  Voor de zomer nemen de colleges van burgemeesters en wethouders een voorlopig besluit. In september praten de gemeenteraden er verder over. Ook de provincie en Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier zijn betrokken bij deze zogeheten Regionale Energie Strategie. Juni volgend jaar moeten de plannen definitief zijn.

  Haast

  Haast is geboden met allerlei projecten. Ze moeten helpen om landelijk in 2030 49 procent minder CO2 uit te stoten dan in 1990. Dat lukt alleen als over tien jaar 35 TWh energie duurzaam is opgewekt. Dat is de opbrengst van 3500 windmolens.

  Met de eerste plannen komt Noord-Holland Noord (de regio’s Alkmaar, West-Friesland en Noordkop) tot een vermogen in 2030 van samen 4,2 TWh. Dat is bijna een verdubbeling van wat windmolens en zonneparken nu opleveren in de drie regio’s. Samen met de bijdrage van Noord-Holland Zuid komt het beoogde aandeel van onze provincie in 2030 op 20 procent van de afgesproken landelijke 35 TWh. ,,Dat is veel”, erkent GroenLinks-gedeputeerde Edward Sligter (Klimaat en Energie). ,,Maar in het Westen wonen dan ook de meeste mensen.”

  De allereerste suggesties voor locaties riepen veel weerstand op, zo bleek op inspraakbijeenkomsten. Gemeenten lijken eieren voor hun geld te kiezen door af te zien van ’lappendekens’. Niet meer ogenschijnlijk lukraak in polders bouwen, maar vooral bestaande lijnen in het landschap volgen. En vooral inzetten op zonneakkers, minder op windmolens. Tegen turbines lijkt het verzet het grootst.

  Noordhollands Dagblad

  1 reacties :

  Anoniem zei

  Weer een verhoging van de energie belasting om de subsidie van te bekostigen.

  Een reactie posten