Overlast door reclameborden in Hollands Kroon wel aangepakt, maar vergunning blijft niet nodig

Datum:
 • dinsdag 21 april 2020
 • in
 • Categorie: ,
 • Het plaatsen van een reclamebord om een lantarenpaal of boom langs de kant van de weg mag in de gemeente Hollands Kroon zonder dat daarvoor een vergunning hoeft worden gevraagd. „Maar overlast wordt door de gemeente wel aangepakt”, zegt burgemeester Rian van Dam.  Van Dam zegde de gemeenteraad in december vorig jaar toe dat ze zou onderzoeken of, en zo ja wat, de ongewenste gevolgen zijn van reclame in de openbare ruimte. En of het nodig zou zijn om daarvoor weer regels op te stellen in de algemene plaatselijke verordening (APV). Dit naar aanleiding van klachten die raadsleden over de zogenoemde driepuntsborden hadden gehoord.

  Volwassen

  Hollands Kroon heeft de regels in 2015 juist geschrapt uit de APV omdat men er bij de gemeente vanuit gaat dat bedrijven en inwoners zelf ook wel weten wanneer ze overlast veroorzaken, en dat ze wat aan doen als ze daar op een volwassen manier op worden aangesproken.

  App

  Die insteek hanteert de gemeente nu nog steeds, blijkt uit de memo die Van Dam naar de raad stuurt. De burgemeester vindt het niet nodig om de APV weer aan te passen om overlast van driepuntsborden langs de weg aan te kunnen pakken. „Vanaf begin 2020 is er in de Fixie app de mogelijkheid opgenomen om bebording en handelsreclame, die langer dan noodzakelijk in de openbare ruimte staan te melden. Naar aanleiding van deze melding gaat de buitendienst ter plaatse en wordt er een gesprek gevoerd met degene die de bebording of handelsreclame heeft neergezet. Er wordt vervolgens een termijn van twee weken gegund, voordat wij zelf overgaan tot het verwijderen van de bebording of handelsreclame. Indien niet bekend is wie de borden heeft geplaatst, wordt er direct overgegaan tot verwijdering, als de bebording of handelsreclame langer dan noodzakelijk staat. Vooralsnog zijn er dit jaar elf meldingen gedaan. Deze meldingen zijn opgepakt en de desbetreffende bebording is inmiddels verwijderd”, aldus de burgemeester.

  Noordhollands Dagblad  0 reacties :

  Een reactie posten