Joods werkdorp - Brief van de dag

Datum:
  • zaterdag 25 april 2020
  • in
  • Categorie: , ,
  • Hollands Kroon - De gemeenteraad heeft willens en wetens gestemd.


    25-4-2020

    Joods werkdorp

    Amper twee weken voordat heel Nederland oorlogsslachtoffers, onder wie veel van mijn eigen familie, herdenkt en 75 jaar vrijheid viert, heeft de gemeenteraad van Hollands Kroon daar wel een heel bijzondere invulling aan gegeven. 

    In zijn vergadering van donderdagavond is door de raad besloten dat het Joods Werkdorp, een uniek monument in de gemeente, gebruikt mag gaan worden voor het huisvesten van 160 arbeidsmigranten. Het gemeenschapsgebouw is sinds 2002 een Rijksmonument geworden, teneinde de bijzondere functie die het gebouw – en het omliggende terrein waar de barakken hebben gestaan – voor het nageslacht te bewaren. Niets blijkt minder waar, als het aan de gemeenteraad van Hollands Kroon ligt. 

    160 arbeidsmigranten, uit heel Europa afkomstig, die buiten hun werk geen binding hebben met de gemeente waar zij gaan wonen, zullen gebruik gaan maken van het door een particuliere ontwikkelaar gekochte monument in de Wieringermeerpolder. Zij gaan niet, zoals de oorspronkelijke doelgroep, het omliggende land bewerken, of een vak leren op het terrein. Nee, zij zullen waarschijnlijk met minstens veertig voertuigen vroeg in de ochtend naar hun werk gaan en aan het eind van de dag weer terugkomen. Zij zullen er slechts eten, recreëren en slapen. 

    Wie in het pand komt, ziet, dat de historische waarde onder andere blijkt uit de grotendeels authentieke inrichting, van onder andere de keukens. Hoogst waarschijnlijk voldoen die voor gebruik niet aan de eisen van de eenentwintigste eeuw. Het is dan ook buitengewoon aannemelijk dat de faciliteiten zullen worden ’verbeterd’. Wat dit met de monumentale waarde doet, laat zich raden. 

    Al jaren maakt de Stichting Aankoop en Exploitatie Voormalig Joods Werkdorp Slootdorp-Nieuwesluis, sinds 2017 met een ANBI status, zich sterk voor het behoud van de cultuur-historische waarde van dit unieke deel van de gemeente Hollands Kroon. Het lijkt erop dat uitgerekend het hoofd van die gemeente, want dat is de gemeenteraad officieel, met cultuurhistorie weinig op heeft . 

    De gemeenteraad heeft willens en wetens gestemdDonderdag 23 april 2020 is hiermee voor mij een veel gedenkwaardiger dag geworden dan de herdenking van 75 jaar vrijheid. 

     J. JONKMAN- ISRAËL 
     Wieringerwerf


    Noordhollands Dagblad

    1 reacties :

    Anoniem zei

    Ongelooflijk dat een stel boerenheikneuters, ook wel het college en de Raad van Hollands Kroon genoemd, zo met het cultureel erfgoed omspringen.

    het lijkt mij dat als het een Rijksmonument is dat een rechtszaak tegen de vergunning een goede kans van slagen heeft.
    Jammer dan voor de spaarpot van Meskers maar die vindt dan wel een volgend project waar hij zijn zakken mee kan vullen.

    Een reactie posten