Foodwatch: 'Pesticide boemerang komt terug op het bord van de Europese consument'

Datum:
 • zaterdag 18 april 2020
 • in
 • Categorie: ,
 • Bayer AG, Syngenta en BASF exporteren in de EU verboden pesticiden naar ontwikkelingslanden.


  18-4-2020
  Dat beweert foodwatch in zijn nieuwste campagne: ‘Stop de grote gifroute!’. De voedselwaakhond roept de bestrijdingsmiddelenbedrijven op om hun productie en export van schadelijke – en bovendien in de EU verboden – bestrijdingsmiddelen te stoppen.
  Het gebruik van de stoffen in kwestie is door de EU verboden, maar zij komen via een omweg toch het continent binnen en bij de Europese consument op het bord. “Residuen van deze gevaarlijke pesticiden blijven achter op landbouwproducten zoals groente en fruit, die vervolgens worden geïmporteerd door de EU.” Er is sprake van een ‘pesticide boemerang’ zegt foodwatch in zijn rapport.
  Nicole van Gemert, directeur foodwatch Nederland: “Wat we nodig hebben zijn wetgevers die bereid zijn om de mensenrechten, consumentenrechten en het milieu over de hele wereld te beschermen. Zodra deze gevaarlijke producten naar derde landen worden geëxporteerd, strekt de verantwoordelijkheid van de EU-wetgevers zich uit tot de ontvangende landen. Maar meer nog willen we met een grote internationale e-mailactie de pesticidengiganten oproepen hun verantwoordelijkheid te nemen.”
  Foodlog

  0 reacties :

  Een reactie posten