Corona bij vijftig medewerkers in ziekenhuizen Alkmaar en Den Helder: een op zeven geteste personeelsleden blijkt positief

Datum:
 • vrijdag 17 april 2020
 • in
 • Categorie:
 • Een op de zeven op corona geteste medewerkers van het Noordwest Ziekenhuis (NWZ) in Alkmaar en Den Helder blijkt met het virus besmet of besmet te zijn geweest. In totaal gaat het om circa vijftig personen. Ze mogen pas weer aan het werk als ze 24 uur klachtenvrij zijn.  „Uitsluitend personeel met direct patiëntencontact kan zich laten testen op corona, als serieuze klachten als niezen en hoesten worden ervaren”, aldus woordvoerster Sietske Purmer-Oud van het NWZ.

  Testen

  „We testen zeven dagen per week. Tot dusverre bleek 14,8 procent van de geteste medewerkers positief, wat erop neerkomt dat 1,1 procent van alle personeelsleden van Noordwest het coronavirus heeft of heeft gehad. Dit is vooralsnog lager dan bij andere ziekenhuizen elders in Nederland.”
  Bij het NWZ staan 4459 personen op de loonlijst. Inclusief medisch specialisten die een maatschap voeren, is dit 4662. Zo’n 340 medewerkers van het ziekenhuis zijn tot dusverre getest.

  Patiëntencontact

  „Als personeelsleden met direct patiëntencontact positief testen, dan moeten zij thuis blijven tot zij 24 uur klachtenvrij zijn”, aldus Purmer-Oud. „Testen zij negatief en voelen zij zich goed genoeg om te werken, dan krijgen en dragen zij een chirurgisch masker totdat ze klachtenvrij zijn.”
  Medewerkers zonder direct patiëntencontact worden niet in het ziekenhuis getest. Zij werken thuis of, indien noodzakelijk, met een mondmasker.

  Ziekmeldingen

  Het NWZ heeft volgens Purmer-Oud tijdens de coronacrisis niet te maken met een sterk afwijkend beeld qua ziekmeldingen van medewerkers. Zij kan daar vanwege privacywetgeving geen cijfers over prijsgeven. Hetzelfde geldt voor informatie over de mate waarin personeel met corona ziek is geweest en bijvoorbeeld de vraag of medewerkers op de intensive care zijn beland.

  Risico

  „Er is nog geen onderzoek gedaan naar een eventueel verhoogd risico op besmetting voor medewerkers op de intensive care of verpleegafdelingen voor coronapatiënten. Als ziekenhuis beschermen wij onze medewerkers zo goed als mogelijk, volgens de richtlijnen van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, red.) en de beroepsvereniging.”

  Noordhollands Dagblad

  1 reacties :

  Anoniem zei

  De diverse media blijven erbij dat Rutte 1 van de grootste staatslieden is. Het zal je vader, moeder of ieder ander familielid maar zijn die door de lakse en leugenachtige houding van Rutte is overleden, zouden die mensen er ook nog zo over denken?

  Een reactie posten