'China ontving in februari miljoenen medische hulpmiddelen uit Nederlan

Datum:
 • maandag 13 april 2020
 • in
 • Categorie:
 • De Nederlandse overheid heeft op 10 februari ondersteuning geboden bij de organisatie van een vlucht die mondkapjes, medische overalls en beademingsmachines naar de Chinese stad Wuhan bracht, blijkt zaterdag uit een reconstructie van de Volkskrant.

  12-4-2020
  Dat is opmerkelijk, aangezien de wereldgezondheidsorganisatie (WHO) een paar dagen daarvoor nog waarschuwde voor een dreigend tekort aan medische hulpmiddelen.
  Nederland hielp bij het organiseren van de vlucht en het regelen van de landingsrechten. Daarbij gaf de overheid gehoor aan een hulpverzoek van de Chinese ambassadeur in Nederland, Xu Hong.
  Hoeveel medische hulpmiddelen op 10 februari het vliegtuig werden ingeladen, is niet bekend. Een betrokken handelaar zegt dat hij alleen al "vijf tot zes miljoen mondkapjes, 100.000 overalls en tien beademingsmachines" heeft opgekocht in Nederland, Duitsland en Turkije.
  Ook KLM leverde drie containers met medische spullen, blijkt uit interne communicatie die in handen van de Volkskrant is. Ondanks de waarschuwing van de WHO zijn er volgens de krant in februari miljoenen mondkapjes, handschoenen en andere medische beschermmiddelen richting China gegaan.
  In een officiële verklaring zegt het ministerie van Buitenlandse Zaken gehandeld te hebben zoals gebruikelijk is bij dit soort humanitaire vluchten. "Ook uit solidariteit met de bevolking van Wuhan heeft Nederland gefaciliteerd in het voorzien van landingsrechten voor dit toestel."
  Volgens de Chinese ambassade is de samenwerking "binnen het kader van de wet verlopen".
  Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

  0 reacties :

  Een reactie posten