Bezwaren tegen bouwplan veertien meter hoge schuur. Buren Leijerdijk Nieuwe Niedorp strijden voor vrije uitzicht

Datum:
 • donderdag 23 april 2020
 • in
 • Categorie: ,
 • „Die schuur wordt veertien meter hoog en 2500 vierkante meter groot. Daarmee wordt ons hele vrije uitzicht weggenomen”, zegt Leijerdijk-bewoner Daan Kooij.  Samen met zijn buren, Peter steltenpool, Edwin van der Kroon, Aat van Beek en Arnold Post verzet hij zich tegen het plan om tegenover Leijerdijk nummer 5 een grote schuur te laten verrijzen. „Je kunt nu tot in de verte kijken. Aan die kant van de dijk is er vrijwel alleen vrije ruimte: weilanden, tulpenvelden en andere agrarische grond. Het is heel vreemd dat de gemeente Hollands Kroon voor dit plan toestemming wil geven”, zegt Edwin van der Kroon.

  Opslagruimte

  Tot afgelopen dinsdag lag namelijk de bestemmingsplanwijziging ter inzage om de bouw mogelijk te maken. Volgens de gemeente heeft de initiatiefnemer - die zelf niet in de krant wil reageren of zijn plannen met de schuur wil toelichten - op zijn huidige plek aan de overkant van de weg nauwelijks uitbreidingsmogelijkheden. „Om extra opslagruimte en voldoende veilige manoeuvreerruimte voor vrachtwagens te krijgen, wil de ondernemer een nieuwe opslagloods direct aan de overzijde van zijn perceel realiseren. Hiervoor moet het bestemmingsplan worden aangepast”, aldus het stuk van Hollands Kroon.
  Burgemeester en wethouders hebben ingestemd met de wijziging, waarna het stuk ter inzage is gelegd. „Het is dat we het toevallig tegen kwamen, anders hadden we er nooit op tijd van geweten”, zegt Kooij. „Zowel de initiatiefnemer als de gemeente hebben ons niet ingelicht dat dit stond te gebeuren. De buren zijn helemaal niet gekend in het plan.”

  Bedrijventerrein

  Volgens de bezwaarmakers heeft de plannenmaker een bloembollenbedrijf en een bedrijf in leefsystemen voor onder meer oesters, kreeften, krabben en kokkels voor vishandels en restaurants. Maar hij zou de nieuwe schuur nodig hebben voor onder meer de opslag van kuubskisten. „Maar waarom dat perse in het open gebied moet gebeuren is mij een raadsel”, zegt Post. „Die aquariumhandel kan ook op een bedrijventerrein. En dan is er mogelijk weer ruimte genoeg. Bovendien, naast de huidige schuur zou hij ook nog kunnen uitbreiden.”
  Waarom de gemeente Hollands Kroon toestemming geeft om midden in het open landschap een nieuw bouwblok toe te staan wordt nog uitgezocht door de gemeentewoordvoerster. De gemeente gaat de ingediende zienswijzen op de voorgestelde bestemmingsplanwijziging nu eerst bekijken en daarna verwerken in een voorstel aan college en gemeenteraad.

  Noordhollands Dagblad

  0 reacties :

  Een reactie posten