Voor proef met tanken van waterstof is zonnepark nodig

Datum:
 • woensdag 4 maart 2020
 • in
 • Categorie: , ,
 • Den Helder - Port of Den Helder, energiebedrijf Engie en scheepswerf Damen gaan samen waterstof produceren en daarmee proefdraaien in Den Helder. 
  Delano Weltevreden 4-3-2020

  Kees Turnhout, adjunct-directeur van Port of Den Helder is enthousiast over het proefproject dat binnen drie jaar van start moet gaan: „Engie wil in de Noordkop zonneparken aanleggen van in totaal vijftien hectare. Met die groene stroom wordt middels elektrolyse waterstof geproduceerd dat wordt opgeslagen in een waterstof-vulstation in de haven van Den Helder. Damen Shipyards ontwikkelt een boot die op waterstof gaat varen. Het is de bedoeling dat die boot door meerdere partijen wordt gebruikt voor relatief korte afstanden op de Waddenzee en in de haven.” 

  Robin Middel van Damen: ,,We verwachten in 2022 het scheepje in de vaart te hebben. Het gaat om een vaartuig van twaalf meter lang. Het is geschikt om in de marinehaven, op de rede van Den Helder of in de Waddenzee gebruik te worden. Port of Den Helder is nu aan zet om de faciliteiten te scheppen waar waterstof getankt kan worden. Voor de rest valt er op dit moment niets te zeggen over de wijze van inzet. Dat hangt van het verloop van de testfase af.” 

  Engie heeft bij de gemeente Den Helder inmiddels toestemming gevraagd om op Oostoever twee hectare grond te gebruiken voor de aanleg van een zonnepark, weet Turnhout. 

  Vooraan 

  Voor Den Helder is het proefproject van belang vanwege de overgang van fossiele op duurzame energie, zegt Turnhout. „Het pilot-project beslaat de hele keten, van het opwekken van energie tot aan het varen met waterstof. In de energietransitie willen wij helemaal vooraan in de race staan.” 

  Port of Den Helder hoopt dat ook andere bedrijven aanhaken bij het pilot-project. „We zijn ook in gesprek met transportbedrijven in de regio”, zegt Turnhout. Hij roept de gemeente Den Helder op om ook aan de proef mee te doen door bedrijfsvoertuigen aan te schaffen die op waterstof kunnen rijden. B en W hebben ’meer dan geïnteresseerd’.

  Noordhollands Dagblad

  0 reacties :

  Een reactie posten