Alle samenkomsten verboden tot 1 juni, politie grijpt in bij overtreding

Datum:
 • dinsdag 24 maart 2020
 • in
 • Categorie:
 • In de strijd tegen het coronavirus worden alle bijeenkomsten verboden tot 1 juni. Er is geen ondergrens meer van honderd personen. Dat is maandag besloten tijdens het crisisberaad van het kabinet.  Aanvankelijk waren alle bijeenkomsten tot 6 april verboden. Voor "begrafenissen en kerkelijke bruiloften" gelden enkele uitzonderingen. Hoe het na 6 april verder moet met bijvoorbeeld de sluiting van scholen en horeca - waar veel mensen samenkomen - is nog niet duidelijk. Daar moet later een besluit over worden genomen, zei Grapperhaus.
  De maatregel "zal voor sommigen hard aankomen", verwacht Grapperhaus. "Juist nu verheug je je op bepaalde bijeenkomsten. Maar we hebben geen andere keuze als we het coronavirus willen controleren." Het is een kwestie van "kiezen op elkaar" zei hij.
  Het kabinet heeft gekozen voor de relatief verre datum van 1 juni als afloopdatum omdat dat "duidelijkheid en rust" geeft. Er is dan ook direct uitsluitsel voor evenementen rond bijvoorbeeld Bevrijdingsdag op 5 mei of Dodenherdenking, aldus de minister.

  Noodverordening

  Via een nieuwe noodverordening krijgen burgemeesters de mogelijkheid sneller op te treden als mensen zich niet aan de maatregelen houden om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Als mensen met zijn drieën buiten lopen en geen anderhalve meter afstand houden, kan hierop worden gehandhaafd.
  Burgemeesters kunnen ervoor kiezen "forse boetes", tot 400 euro, uit te delen aan mensen die zich niet aan de maatregelen houden. Ze kunnen bijvoorbeeld "stranden, parken en campings" sluiten als dat noodzakelijk blijkt voor de volksgezondheid. Dat is overigens pas aan de orde als deze locaties zelf onvoldoende maatregelen hebben getroffen.
  Winkels kunnen ook verplicht worden een "scherp deurbeleid te voeren" om ervoor te zorgen dat klanten binnen genoeg afstand van elkaar houden. "Winkels die zich er niet aan houden, kunnen door de burgemeester gesloten worden", zegt Grapperhaus.
  Kapsalons en nagelstylisten wordt gevraagd hun deuren te sluiten. Het kabinet wil dat salons in principe tot 6 april dichtgaan. Het besluit is gebaseerd op adviezen van het RIVM-team dat zich bezighoudt met de bestrijding van infectieziekten. Dat advies geldt voor zogenoemde contactberoepen die zich met uiterlijke verzorging bezighouden.
  Daarnaast wordt de quarantaineregel aangescherpt. Als een gezinslid koorts heeft, blijft iedereen thuis. Tot nu toe moesten alleen mensen die zelf klachten hadden thuis blijven. Als koorts één van de klachten is, moet nu het hele gezin binnenblijven.

  Irritatie

  Premier Mark Rutte heeft zich 'vreselijk geïrriteerd' aan jongeren die toch in groepen samenkwamen dit weekeinde. Ook Grapperhaus hekelt het slordige, laconieke en daarom asociale gedrag van mensen die geen afstand houden.
  Naast de kritiek op mensen die zich weinig aantrekken van hygiëne-adviezen tegen het coronavirus, geeft het kabinet een pluim aan de "meesten" die zich wel houden aan de afspraken.
  Veel mensen houden zich wel aan de richtlijnen, constateert premier Mark Rutte. Dat ziet hij aan de "lege straten, kantoren, snelwegen, perrons. Ik denk dat de boodschap bij heel veel mensen is geland. Gelukkig. Hulde daarvoor", aldus Rutte.

  Feestjes

  Het zijn geen leuke maatregelen die het kabinet moet nemen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, geeft Grapperhaus direct toe. "Maar als we hier doorheen zijn met z'n allen, kunnen we een heleboel feestjes geven.”
  Een volgende stap in de strijd tegen corona is een volledige lockdown, maar vooralsnog is dat niet aan de orde, zei premier Rutte. Als de nieuwe maatregelen niet werken, is het hele land op slot gooien de volgende stap, zei Rutte. "Ik hoop dat dat niet nodig is."
  Meer over corona in deze regio:
  Noordhollands Dagblad

  0 reacties :

  Een reactie posten