Waterschap wil eigen energie opwekken en onderzoekt mogelijkheid om vier windmolens bij Noord-Hollandse zuiveringen te bouwen:

Datum:
 • maandag 24 februari 2020
 • in
 • Categorie: ,

 • Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) gaat de mogelijkheid onderzoeken om op eigen terrein vier windmolens te bouwen.
  De turbines, met elk een capaciteit van 3 megawatt, zijn nodig om ervoor te zorgen dat het waterschap in 2025 energieneutraal is. Dat houdt in dat HHNK dan voorziet in zijn eigen stroombehoefte.

  Eén klap

  ,,We nemen al tal van energiebesparende maatregelen. Kunnen weinig extra’s meer doen. Met de plaatsing van vier windmolens zijn we in één klap klaar’’, stelt Ruud Maarschall, lid van het dagelijks bestuur met onder meer de portefeuilles duurzaamheid en middelen.

  Voorkeur

  ,,De voorkeur gaat er naar uit dat we de turbines ergens bij onze zuiveringen zetten. Die optie wordt serieus onderzocht. Daarover gaan we praten met ons bestuur en de provincie, die toestemming moet geven.’’
  Van de 15 locaties vallen Alkmaar (middenin de stad), Den Helder (nabij helikoptervliegveld) en Texel (vanwege het landschap) bij voorbaat af. Op andere plekken worden de mogelijkheden en onmogelijkheden in kaart gebracht.

  Profijt

  ,,Het zal best discussie opleveren. Want op kansrijke locaties kun je best te maken hebben met de directe omgeving. Vandaar dat we ook in het hele verhaal willen meenemen hoe eventuele omwonenden profijt van onze plannen kunnen hebben’’, aldus Maarschall.
  ,,Blijkt uiteindelijk dat we helemaal geen windmolens op eigen terrein kunnen of mogen bouwen, dan is deelname aan een windpark elders, al dan niet op zee, altijd nog een alternatief. Dan kopen we groene stroom in.’’
  Noordhollands Dagblad


  0 reacties :

  Een reactie posten