Koggenland wil afstand turbines op minimaal 600 meter van woningen

Datum:
 • vrijdag 31 januari 2020
 • in
 • Categorie: , ,
 • De gemeente Koggenland houdt vast aan de minimale afstand van zeshonderd meter tussen windturbines en woningen.  Dat zei wethouder Caroline van de Pol donderdagavond tijdens een informatieavond over de Regionale Energie Strategie (RES). Zij reageert hiermee op de commotie die is ontstaan op plannen van de provincie Noord-Holland om de afstand van zeshonderd meter tussen woningen en turbines los te laten. Daarop werd subiet een actiecomité opgericht onder leiding van René Hellingman.

  Ontheffing

  Die protestgroep was donderdagavond ruim vertegenwoordigd in de raadzaal. Van de Pol nam ze de wind meteen uit de zeilen. ,,Er zijn grote zorgen over het loslaten van die zeshonderd meter. Ik kan me die onrust wel voorstellen. Wat mij betreft, heeft u ook groot gelijk. Als men die afstand wil loslaten, moeten ze maar met ontheffing gaan werken. Wij willen die grens van zeshonderd meter vasthouden.’’
  Veel duidelijker kon de portefeuillehouder duurzaamheid en ruimtelijke ordening niet zijn. Ze droeg haar boodschap uit in aanwezigheid van vertegenwoordigers van de provincie die eveneens in de zaal aanwezig waren. Komende maandag vergaderen Provinciale Staten over de zoekgebieden in onder meer West-Friesland. Van de Pol vindt dat Koggenland momenteel al veel bijdraagt aan duurzaam opgewekte energie. Zij pleit ook voor ’fair share’, dat burgers delen in de opbrengst. ,,We moeten niet de energieleverancier van de randstad worden. Onderzoek wijst uit dat we nu al koploper zijn bij de opwekking van duurzame energie.’’

  Klimaattafels

  Dat het onderwerp leeft, bleek tijdens de lokale klimaattafels waarin scenario’s werden doorgenomen. Waar de een voorstander is van zonnepanelen langs de spoorlijn bij Obdam, zweert de ander bij panelen langs de snelweg A7. ,,Misschien is het beter alle daken vol te leggen. Dan heeft niemand er last van’’, zei een Spierdijker.
  Volgens Klazien Visser van adviesbureau Generation Energy staat er nog niets vast. ,,Dit zijn willekeurige zoekgebieden, als uitgangspunt om het gesprek op te starten’’, stelde zij gerust. Ook Caroline van de Pol verzekert de discussie ’bottum up’ gevoerd moet worden.
  Noordhollands Dagblad

  0 reacties :

  Een reactie posten