Flink slopen voor bouw nieuwe Pallas-reactor

Datum:
 • woensdag 8 januari 2020
 • in
 • Categorie: , ,
 • PETTEN - Na de sloop en het verkrijgen van de Kernenergiewet-vergunning, naar verwachting in 2021, start de bouw van de nieuwe Pallas-reactor. 


  8-1-2020 

  De grote sloopwerkzaamheden in Petten zijn van start gegaan. Beelen Sloopwerken maakt plaats voor de nieuwe Pallas-reactor op de plek van de Energy & Health Campus (EHC).

  De voorbereiding was een flinke klus: het oude chemisch laboratorium en het oude materiaalkundelaboratorium (beide zo’n 65 bij 50 meter groot) werd de afgelopen maanden zowel radiologisch, chemisch als asbest gesaneerd. 

  Naar verwachting zijn de werkzaamheden aan het einde van het tweede kwartaal van 2020 afgerond. Beelen Sloopwerken verwacht dat de werkzaamheden weinig overlast geven voor omwonenden, aangezien deze voornamelijk plaatsvinden achter de duinen op het EHC. 

  Wel kan de aanvoer van groot materieel voor enige hinder zorgen. De aan- en afvoer gaat via de N9 en de N502 en vindt vroeg in de ochtend plaats (voor 7 uur). 

  Nieuwe reactor 

  Na de sloop en het verkrijgen van de Kernenergiewet-vergunning, naar verwachting in 2021, start de bouw van de nieuwe Pallas-reactor. Pallas is de nieuwe medische isotopenreactor die de Hoge Flux Reactor op de EHC vervangt. 

  Hierdoor blijft het mogelijk om ook in de toekomst mensen met levensbedreigende ziektes zoals kanker en hart- en vaatziekten te helpen zowel op het gebied van diagnose als therapie. 

  Beschermde diersoorten

  Bij de voorbereiding van de sloopwerkzaamheden is specifieke aandacht uitgegaan naar de zorgplicht voor beschermde diersoorten. Zo werd samen met een ecoloog de verblijfplaats van de gewone dwergvleermuis ongeschikt gemaakt volgens de opgelegde eisen binnen de flora en fauna ontheffing. 

  Daarnaast vonden de medewerkers in de oude laboratoria een geskeletteerde ekster en een gemummificeerde kwikstaart die door de klimaatbeheersing van de oude laboratoria nog volledig intact waren. Beide vogels zijn ondergebracht bij Naturalis.

  Noordhollands Dagblad


  0 reacties :

  Een reactie posten