’Volgend jaar oogstjaar voor Windpark’

Datum:
 • woensdag 4 december 2019
 • in
 • Categorie: , , , ,
 • Hollands Kroon - Wieringerwerf -  „Ik hoop dat volgend jaar rond deze tijd alle 82 windturbines van Vattenfall gereed zijn”, zegt Ruben Lindenburg, projectdirecteur van Windpark Wieringermeer. 


  Mike Deutekom 4-12-2019

  De energieproducent Vattenfall, voorheen Nuon, is de lijnopstellingbeheerder van de in totaal 99 honderdtachtig meter hoge windturbines in het Windplan. De overige zeventien zijn van ECN. Gisteren keek Lindenburg terug op afgelopen jaar, toen de bouw van de turbines daadwerkelijk begon. 

  Stroom

  „Twee jaar geleden zijn we met de aanleg van de bekabeling en de funderingen begonnen, dit jaar hebben we zesentwintig turbines daadwerkelijk overeind gezet. Elf daar van zijn al draaiende en leveren stroom en vijftien zijn er aangesloten op het net. Voor kerst hopen we er dertig overeind te hebben staan. Maar dat is helemaal afhankelijk van de wind. Deze week weten we dat we bijvoorbeeld donderdag aan de slag kunnen, de overige dagen waait het teveel.” 

  Lindenberg gaf in ’vergaderboerderij’ Leven van de Wind voor een gehoor van personeel van VattenFall, de meebouwende aannemers en bestuurders van onder meer de gemeente Hollands Kroon een update van wat er allemaal al is gebeurd in 2019. „Het gaat altijd moeizamer dan je vooraf verwacht. Maar dat lijkt wel te horen bij dit soort bouwprojecten.” 

  De bezoekers konden zelf een kijkje nemen bij een van de nieuwe windturbines. Met bussen werden ze naar de Oostermiddenmeerweg gebracht, waar in mei met de bouw van de eerste Nordex windturbines van 3.6 megawatt werd begonnen. 

  In deze derde fase van de aanleg van het windpark is het volgens Lindenburg nog even doorbikkelen voor bouwers en landeigenaren. „Volgend jaar wordt het oogstjaar voor ons. Dan zijn alle turbines gereed en kunnen deze tientallen jaar mee en bijdragen aan het verminderen van fossiele brandstoffen.” 

  De turbines geven voldoende stroom om 370.000 huishoudens vanstroom te voorzien. 

  Of, zoals criticasters zeggen, precies genoeg om het nieuw gebouwde datacenter van Microsoft in de Wieringermeer te kunnen laten draaien. 

  Noordhollands Dagblad
  ien.

  0 reacties :

  Een reactie posten