Dna-test voor West-Friezen bij vraagtekens rond medicijnen

Datum:
 • maandag 23 december 2019
 • in
 • Categorie: ,
 • Een dna-test kan snel duidelijk maken of een medicijn wel geschikt is voor een patiënt. Om die reden bieden de apotheken West-Friesland in Spanbroek en die van Obdam deze mogelijkheid voortaan aan.  ,,Wij zijn hiermee de eerste in Noord-Holland,” vertelt Eline de Vries. De twee West-Friese apotheken zijn aangesloten bij de Alphega-keten. Bij Alphega zijn 200 apotheken aangesloten, in het hele land doen 17 mee met deze proef.
  De test die nu wordt aangeboden, kan afwijkingen in het dna van een cliënt aan het licht brengen. En juist die afwijkingen kunnen bepalen welk medicijn wel geschikt is.
  ,,Het is vooral van belang voor mensen die al een hele tijd aan het zoeken zijn naar een medicijn dat wel geschikt is”, stelt apotheker Elze Alons. ,,Het ene medicijn werkt niet, op het andere reageer je met een bijwerking. Dat heeft vooral te maken met de manier waarop de enzymen in het lichaam de medicijnen afbreken. Bij sommige mensen werkt dat gewoon anders.”
  De test wordt nog niet vergoed door verzekeraars en kost 295 euro. Eerst wordt bij de cliënt wangslijm afgenomen, waarna dat wordt opgestuurd naar een Amerikaans laboratorium voor onderzoek.
  Elze Alons: ,,Zodra de resultaten bij ons binnen komen, kunnen wij onderzoeken welke medicijnen en dosering geschikt zijn. En we delen die gegevens ook met de huisartsen.”
  De nieuwe onderzoeksmethode is ook toegankelijk voor klanten uit andere plaatsen in de regio.

  Kans

  De West-Friese apothekers kregen eerder de landelijke innovatieprijs, voor de extra onderzoeken die zij regelen. Ook de dna-testen vallen niet in het reguliere werkpakket, maar beide dames grijpen deze kans met beide handen aan.
  ,,Het kan mensen enorm helpen”, weet De Vries. ,,Bijvoorbeeld mensen die antidepressiva gebruiken, blijken regelmatig veel bijwerkingen te ervaren dan wel geen effect. Wij kunnen met de dna-test zorg op maat leveren door het meest geschikte medicijn te kiezen.”
  Noordhollands Dagblad

  0 reacties :

  Een reactie posten