Ministerie: Wilders’ noodwet voor stikstofproblemen ‘juridisch onhaalbaar’

Datum:
 • maandag 11 november 2019
 • in
 • Categorie: , ,
 • De PVV wil met een noodwet regelen dat projecten op het gebied van woningbouw, infrastructuur en landbouw door kunnen gaan, ongeacht de stikstofuitstoot die ermee gepaard gaat. AD 10-11-2019


  De partij stelt onder meer voor elke woonwijk, snelweg of stal in aanbouw van dringend openbaar belang te verklaren, met uitzondering van megastallen. Maar volgens het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit is het plan juridisch onuitvoerbaar. 

  Door een uitspraak van de Raad van State eind mei liggen duizenden projecten stil. De hoogste bestuursrechter haalde een streep door de manier waarop de overheid vergunningen verleende, zonder dat vooraf harde afspraken op papier stonden over hoe extra uitstoot van stikstof zou worden gecompenseerd.

  Voorkomen

  De PVV wil met de tijdelijke noodwet juist pijnlijke ingrepen in bijvoorbeeld de maximumsnelheid voorkomen. ,,Deze wet zorgt ervoor dat boeren kunnen boeren en bouwers kunnen bouwen en er geen overhaaste beslissingen worden genomen die heel Nederland raken en waar iedereen last van heeft”, aldus partijleider Geert Wilders.
  De noodwet om de stikstofregels te omzeilen moet een halfjaar gaan gelden. Tijdens die periode ‘kan het kabinet in relatieve rust naar een definitieve oplossing zoeken”’ aldus Wilders. Het voorstel biedt ook de mogelijkheid voor boeren om ongebruikte bouwcapaciteit waarvoor eerder al een vergunning is verleend, over te dragen aan andere bedrijven.

  ‘Niet haalbaar’

  Wilders’ plannen zijn volgens het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit echter niet realistisch. Volgens een woordvoerster van minister Carola Schouten mag ‘niet meer op de pof’ worden geleefd ‘als het gaat om het nemen van maatregelen die stikstofuitstoot reduceren’. Het voorstel van de PVV bevat elementen die hier wel van uitgaan, aldus de woordvoerster, waardoor ze  ‘juridisch onhaalbaar’ zijn. 
  In deze video legt prof. dr. ing. Jan Willem Erisman wat stikstof precies is en waarom we een stikstofprobleem in Nederland hebben:
  Current Time0:00
  /
  Duration Time3:29
  Loaded: 0%
  Progress: 0%

  2 reacties :

  Anoniem zei

  De landen om eens heen en in de rest van de wereld kijken met verbazing naar de idiote klimaatactivisten waartoe deze regering ook behoort.
  Stikstofcrisis? Daar hebben ze in de rest van de EU nooit van gehoord.
  CO2 Crisis? idem dito, het boeit de rest van de wereld niet omdat het de grootste kolder is.
  De migratie crisis, dat is een serieuze crisis, alleen daar hoor je de achterbakse politici niet over.
  Vooropgesteld dat ieder voorstel van de PVV wordt afgeschoten door de rest van de demoniserende partijen.

  Balthazar en Putifar zei

  Zie je die laffe Rutte lopen met de witte vlag voorop?

  Een reactie posten