’Kap van dik honderd bomen voor veiligheid’

Datum:
 • donderdag 14 november 2019
 • in
 • Categorie: , ,
 • Hollands Kroon - Slootdorp -  162 populieren op lijst om te worden omgehaald langs Wieringerrandweg

  Mike Deutekom 14-11-2019

  Het werk ligt even stil omdat er nog wordt gewacht op een rapport over de aanwezigheid van vleermuizen en roofvogels. Maar als het aan Hollands Kroon ligt gaat de kettingzaag in ruim honderd populieren langs de Wieringerrandweg. 

  De bomen moeten om, omdat ze volgens de gemeente ’aan het eind van hun levensduur zijn’. Er zijn al meerdere malen takken uit de populieren gevallen en ook enkele bomen zelf zijn tegen de vlakte gegaan. Om gevaarlijke situaties te voorkomen is het volgens Hollands Kroon tijd dat de populieren omgezaagd worden. 

  De gemeente was van plan om alle 162 populieren te kappen, maar dat aantal staat voorlopig nog niet vast. Want na bezwaren van omwonenden mogen de 38 nog gezonde bomen die ook op de lijst van 162 te kappen bladerdragers zijn genoteerd, vooralsnog blijven staan. Wel tekent Hollands Kroon daarbij aan dat de bomen alsnog tegen de vlakte moeten als blijkt dat het toch nog onveilig wordt. Want het is volgens de gemeente bekend dat populieren die ’vrij’ komen te staan omdat er bomen om hen heen worden weggehaald, meer windgevoelig worden. 

  Herplanten 

  Volgens wethouder Theo Groot komen er overigens wel weer bomen terug op de plek waar nu gekapt gaat worden. Het is eerst wachten op het rapport of er vleermuizen en roofvogels in de bomen huizen. Zodra de omgevingsdienst Noord-Holland Noord het eens is met de conclusies van de rapportage, kan de gemeente aan de slag. „Daarna gaan we ook herplanten, maar hierbij wachten we op de plannen van het hoogheemraadschap, die langs de Wieringerrandweg een visvijver wil aanleggen. Rond die vijver worden ook bomen geplant”, zegt Groot. 

  De kap van bomen zijn in de gemeente een heikel punt. De gemeenteraad wil graag dat Hollands Kroon uit milieuoogpunt meer bomen plant, terwijl er door stormen, iepziekte, ouderdom en andere situaties de afgelopen jaren juist eerder veel bomen worden gekapt. Volgens wethouder Groot is er tekort ruimte in de gemeente om veel te planten.

  Noordhollands Dagblad


  3 reacties :

  Anoniem zei

  Bullshit argumenten te over om maar zoveel mogelijk bomen te kappen. Nederland wordt tot 2030 volledig kaalgekapt vanwege SDE+ subsidies. Idem ideaal om 5G netwerk optimaal te laten functioneren.

  Anoniem zei

  Het invoeren van 5G is een misdaad tegen de menselijkheid, dat is al wel bekend in sommige landen waar het onderzocht is, maar natuurlijk moeten Rutte en zijn boefjes het voortouw nemen om de volksgezondheid in Nederland te verkwanselen.
  Het hele stikstofverhaal is al uit de grote duim van Rutte gezogen en de bomenkap dient alleen maar om zogenaamd de CO2 en stikstofneutraal(in de zelf verzonnen theorie) gekte te voldoen.

  Anoniem zei

  De mogelijkheden worden bestudeerd om bestuurders, ook in Hollands Kroon voor het Internationaal Strafhof te dagen vanwege 5G en de misdaad tegen de menselijkheid die daarbij gepleegd wordt.

  Een reactie posten