Grond met ’normaal’ PFAS mag verplaatst

Datum:
 • woensdag 20 november 2019
 • in
 • Categorie: ,
 • Haarlem - Noord-Holland trekt norm aanzienlijk op


  Peter Schat 2011-2019
  Noord-Holland trekt de norm voor PFAS aanzienlijk op, zodat grondprojecten voortgang kunnen vinden. Gedeputeerde Staten kwamen tot dat besluit op grond van een langer lopend onderzoek naar PFAS in de bodem in deze provincie. 

   Uit dat onderzoek blijkt dat grond overal 1,5 microgram PFAS per kilo bevat. Er is op honderd relatief schone plekken gemeten en die hoeveelheid blijkt de ’achtergrondwaarde’. ,,Als je op genoeg plekken hebt gemeten kun je op basis daarvan besluiten nemen’’, zegt gedeputeerde Adnan Tekin van milieu. Als de vervuiling overal hetzelfde is, maakt het niet uit of grond wordt verplaatst. 

  Verboden was grond met meer dan 0,1 microgram PFAS per kilo te verplaatsen. Staatssecretaris Van Veldhoven, nu minister, koos die norm omdat dit het laagst meetbare niveau is. ,,Dat verbaasde ons, we hebben haar gewaarschuwd dat ze best hoger kon zitten, wisten we uit ervaring met onder meer de aanleg van een busverbinding bij Schiphol.’’ Op grond van de metingen kan een provincie een eigen norm vaststellen. 

  De gemeenten voeren het beleid voor het verplaatsen van (vervuilde) grond uit. Vandaag praat de provincie met de Noord-Hollandse gemeenten en het bedrijfsleven om knelpunten te inventariseren. Tekin: ,,Ik doe een dringend beroep op de gemeenten op basis van de achtergrondwaarde hun bodemkwaliteitskaarten vast te stellen. Zodat overal in Noord-Holland de bouwprojecten weer van start kunnen.’’

  Noordhollands Dagblad

  0 reacties :

  Een reactie posten