Eenduidige regels stikstof verlangd

Datum:
 • donderdag 28 november 2019
 • in
 • Categorie: ,
 • HAARLEM - Rommel optimistisch over één lijn provincies en Rijk 


  Peter Schat 28-11-2019

  De stikstofproblematiek moet landelijk op een eenduidige manier aangepakt. Die wens kwam bovendrijven op een ’botsproefsessie’ van de provincie Noord-Holland gisteren met sectoren als landbouw, industrie, bouw, natuurbeheerders, waterschappen en gemeenten. 

  Tijdens de ’botsproeven’ worden bekeken welke effecten de beleidsregels op het gebied van stikstof hebben op diverse zaken die door de sectoren zelf zijn aangedragen. In het tijdpad moeten alle provincies op 10 december hun beleidsregels hebben vastgesteld en ook op één lijn zitten met het Rijk. Dat is nu nog niet aan de orde, want een aantal provincies vaart een eigen koers. 

  De boeren zijn er boos over dat de andere provincies in hun regels ’een kop’ hebben gezet bovenop de al strenge regelgeving van het Rijk. Toch is de Noord-Hollandse ’stikstofgedeputeerde’ Esther Rommel er optimistisch over dat alle colleges van Gedeputeerde Staten in het land voor die datum in december op één lijn komen. 

  ,,Bijeenkomsten als deze, er waren vanuit alle sectoren ongeveer 45 aanwezigen, maken veel duidelijk.’’ Saillant vond zij dat vanuit de haven werd betoogd dat de industrie stikstofruimte uit andere sectoren nodig heeft. 

  ,,Bedrijven zeggen nu al: ’we gaan naar het buitenland als hier niets meer kan’. Maar je wil ook niet dat alle boeren opgekocht worden.’’ De boeren pleiten van meet af aan voor ’schotten’ tussen de sectoren onder de leus: geen groei van Schiphol ten koste van ons boeren’.

  Noordhollands Dagblad


  0 reacties :

  Een reactie posten