’Bespaarde stikstof’ wordt even op bank gezet

Datum:
 • dinsdag 12 november 2019
 • in
 • Categorie: , , , ,
 • Schagen - De bouwprojecten in de Kop van Noord-Holland weer vlot trekken, zonder dat dit ten koste gaat van de veestapel van boeren in de regio.
  Marten Visser 12-11-2019

  Het is volgens wethouder Jelle Beemster van de gemeente Schagen mogelijk met de nieuwe stikstofaanpak, waaraan zeventien gemeenten in de Kop van Noord-Holland momenteel werken. De gemeenten denken onder meer aan een soort ’depositiebank’, die handelt in ’stikstofsaldo’, de rechten om stikstof uit te stoten. 

  Wanneer ergens in de regio de uitstoot van stikstof daalt (bij voorbeeld door een bedrijf dat stopt) zouden die uitstootrechten naar een ander project kunnen gaan. Op die manier zouden bouwprojecten weer door kunnen gaan, denken de gemeentebesturen uit noordelijk Noord-Holland. Overigens benadrukt Beemsterboer dat de eigen stikstofaanpak nog in de kinderschoenen staat. Het is volgens de Noordkopgemeenten zaak om in actie te komen, nu maatregelen van het kabinet uitblijven. 

  Terwijl volgens Beemsterboer inmiddels wel een derde van de nieuwbouwprojecten plat ligt. „Dat vind ik nogal wat, je zult maar woningzoekende zijn. Ik spreek inmiddels echt mensen die hebben ingetekend op een nieuwbouwplan dat nu stil ligt en zich afvragen: waar moeten wij straks heen?” Eerder is gesuggereerd stikstofrechten bij boeren te gaan halen, door hun vergunningen te bevriezen. 

  Concreet: boeren die vergunning hebben om hun veestapel uit te breiden, maar dat nog niet hebben gedaan zouden die permissie kwijt raken. Het leidde tot woede bij de boeren. Volgens Beemsterboer komen de gemeenten in Noord-Holland Noord niet aan de rechten van boeren. „Die laten we volledig buiten beschouwing.” 

  Volgens hem wil de provincie op zich wel weer starten met het afgeven van bouwvergunningen, zolang gemeenten maar met ecologische rapporten kunnen onderbouwen dat dit niet leidt tot schade aan kwetsbare planten in natuurgebieden, door extra stikstof die wordt uitgestoten.

  Noordhollands Dagblad

  0 reacties :

  Een reactie posten