Bedrijvengroep komt met plan voor ’Polenhotel’ met zo’n 1500 bedden, binnen of net buiten de Westfriese Omringdijk

Datum:
 • zaterdag 30 november 2019
 • in
 • Categorie: ,
 • De Westfriese Bedrijvengroep komt over enkele weken met een plan voor een regionaal ’Polenhotel’ met zo’n 1500 bedden. ,,Dan is een groot pension bij het Joods Werkdorp helemaal niet nodig”, reageert Jennifer Hofmeijer uit Nieuwesluis.  Hofmeijer is van het actiecomité van omwonenden dat zich verzet tegen het beoogde logiesgebouw.
  Het complex voor ongeveer 1500 arbeidsmigranten komt in het gebied binnen de Westfriese Omringdijk of daar net buiten. De locatie is nog niet bepaald, stelt voorzitter Hans Huibers van de Westfriese Bedrijvengroep (WBG).

  Goed bereikbaar

  Huibers: ,,We leggen nu de laatste hand aan het plan waarmee we binnenkort naar buiten komen. Eerst willen we het plan op zich rond hebben, en daarna zoeken we een locatie. Het moet een open plek zijn, goed bereikbaar.”
  Bij WBG zijn ruim duizend bedrijven aangesloten. De initiatiefnemer werkt samen met een ’flink’ aantal partijen, zoals Hotelketen Van der Valk en landbouworganisatie LTO. Voorzitter Huibers wil niet zeggen of Agriport in de Wieringermeer in beeld is.
  Wethouder Theo Meskers van Hollands Kroon heeft één keer gesproken met de Westfriese Bedrijvengroep, zegt hij. ,,Dat was in algemene zin. Over een plan is niet gesproken, ik weet er ook niets van.”

  ’Hard nodig’

  Volgens Meskers blijft het complex voor 280 buitenlandse werknemers bij Nieuwesluis ’hard nodig’. ,,We hebben steeds meer behoefte aan handjes. Niet alleen in de agrarische sector, maar straks ook om uw dakgoot te repareren en uw billen te wassen.” Dit zei de wethouder in de raadsvergadering tot de fracties.
  Meskers hoopt voor de kerst alle vragen van de raad over het omstreden plan bij het Joods Werkdorp te beantwoorden, zei hij na vragen van deze krant. Dan komt hij ook met cijfers over de behoefte aan onderdak. Hij wil het plan in januari opnieuw in de raad brengen. Donderdag stelde de raad een besluit uit.

  Nieuwe uitzonderingen

  Ook begin volgend jaar hoopt Meskers plannen voor vijf andere grote pensions voor te leggen aan de raad. Hij wil niet zeggen om welke locaties dat gaat. Wel dat het aantal bedden per project varieert van honderd tot tweehonderd stuks.
  Al deze plannen zijn uitzondering op het beleid dat de gemeente in oktober vaststelde. Deze pensions komen dus niet op of nabij een bedrijventerrein.
  Een van de vijf plannen is ’Nieuwe Niedorp’. Tuindersbedrijf A.S. de Boer uit ’t Veld heeft vorige maand een aanvraag ingediend voor een complex van tweehonderd bedden aan de Westerweg. AgroStar Uitzendorganisatie is onderdeel van het bedrijf en heeft alle opdrachtgevers gevraagd op te geven hoeveel personeel maximaal nodig is in de drukste periode.

  ’Enorm probleem’

  ,,Deze cijfers hebben wij gevoegd bij de aanvraag aan de gemeente met het uitgewerkte plan. Deze mensen hebben allemaal onderdak nodig. En dat is een enorm probleem”, aldus John de Boer.
  In Nieuwe Niedorp is veel weerstand tegen het plan. ,,Zo’n groot complex hoort thuis op een bedrijventerrein, niet op het platteland”, stelt René Stammes van een Niedorper actiegroep.
  Ondernemer Klaas de Leeuw wil op bedrijventerrein Robbenplaat in Wieringerwerf een accommodatie bouwen voor 420 arbeidsmigranten. Aan het Westrak heeft hij een perceel van 1,2 hectare. Met de gemeente praat De Leeuw over het plan. Het gebouw verkoopt hij aan een uitzendbureau. ,,De belangstelling is groot.”
  Eind volgend jaar hoopt hij te gaan bouwen. De Leeuw houdt binnenkort een voorlichtingsbijeenkomst voor ondernemers in de buurt en omwonenden.

  Planschade

  Theo Meskers noemt wonen op een bedrijventerrein ’heel ingewikkeld’. ,,Er moet veel worden geregeld. Hoe zit het met planschade? Wie betaalt dat?”
  De Leeuw heeft ook plannen in Schagen voor een pension op De Lus, bedrijventerrein Lagedijk, voor maximaal vierhonderd personen. Dat wordt niet één groot gebouw, maar woontorens voor elk vijftig mensen.
  Noordhollands Dagblad

  4 reacties :

  Anoniem zei

  Wist wethouder Meskers werkelijk niets over het plan voor 1500 personen?

  Anoniem zei

  Het gaat alleen om het geld. Zonder agripoort was Hollands kroon al lang failliet. Nu wordt dit weer uitgemolken.

  Anoniem zei

  Natuurlijk wist Meskers dat al. Het wordt in kleine porties uitgeserveerd.
  Wie worden hier rijk van?

  Anoniem zei

  Meskers is toch een VVD'er?
  Het moet toch inmiddels wel bekend zijn bij de meeste mensen dat VVD'ers erg kort van memorie zijn? Een andere bekende eigenschap van prominente VVD'ers is hun walgelijke hebberigheid, dat geld overigens voor de meeste politici(o.a burgemeester Spies van het CDA) die hun moeder nog zouden verkopen als ze er zelf beter van kunnen worden.
  Dus mogen we aannemen dat Meskers van A tot Z op de hoogte is.

  Een reactie posten