Provincie Noord-Holland steekt € 4,5 miljoen in zonne-energie

Datum:
 • woensdag 23 oktober 2019
 • in
 • Categorie: ,
 • Zonne-energie kan op veel meer plekken dan alleen op daken.

  Provincie Noord-Holland steekt € 4,5 miljoen in zonne-energie
  (18 oktober 2019)
  De provincie Noord-Holland investeert € 4,5 miljoen in zonne-energieprojecten. Dit geld wordt in de eerste plaats gebruikt om meer zonne-energie op daken, parkeervoorzieningen en bedrijventerreinen mogelijk te maken. Daarnaast wordt gekeken hoe zonnepanelen kunnen worden gebruikt langs provinciale wegen en fietspaden, bij provinciale bruggen en tunnels en op de eigen gebouwen van de provincie.
  Zonnepanelen in de vangrail
  “De energietransitie stelt ons voor een flinke opgave, met een hoge urgentie. De lusten en lasten moeten eerlijk worden verdeeld,” vindt gedeputeerde Klimaat en Energie Edward Stigter. “Wij leveren daarom niet alleen een financiële bijdrage aan projecten van anderen, maar kijken ook hoe we onze eigen wegen, fietspaden en gebouwen kunnen inzetten om onze doelen voor zonne-energie te halen.”

  Daken en gevels

  Op bedrijfsdaken is nog heel veel ruimte voor zonne-energie. Pas op 4% van de bedrijfspanden liggen nu zonnepanelen. De provincie gaat bedrijven helpen om de subsidies die zij van het Rijk hebben gekregen zo effectief mogelijk te gebruiken. Ook wordt in kaart gebracht welke bedrijven(terreinen) geschikt zijn voor grootschalige zonne-energiemogelijkheden. Samen met landbouworganisatie LTO, netbeheerder Liander en gemeenten worden ook de mogelijkheden van agrarisch vastgoed in de provincie geïnventariseerd.

  Zonne-energie kan op veel meer plekken dan alleen op daken. Zo zijn er systemen in ontwikkeling voor zonnecellen op gevels, in ramen, boven parkeerplaatsen en op kassen. Als provincie willen we deze vorm van innovatief meervoudig ruimtegebruik stimuleren, omdat hiermee extra opwekpotentieel ontstaat. Ook onderzoeken we of zonneakkers in de Schipholregio een bijdrage kunnen leveren aan het terugdringen van de ganzenoverlast.

  Bermen en geluidsschermen

  De provincie wil ook haar eigen infrastructuur en gebouwen inzetten om duurzame energie op te wekken. Het gaat bijvoorbeeld om de toepassing van zon-geluidsschermen en zon-geleiderails. Daarnaast is ruimte voor zonnepanelen op bermen en taluds van provinciale wegen.

  Op dit moment loopt een onderzoek naar de mogelijkheden voor het energiezuinig maken van de Waterwolftunnel en het Steunpunt Weg & Waterhuis De Langebalk in Heerhugowaard. Daarbij wordt ook zonne-energie ingezet.
  Provincie N-H


  1 reacties :

  Dekker zei

  De lusten en lasten moeten eerlijk worden verdeeld,” vindt gedeputeerde Klimaat en Energie Edward Stigter.
  Waar haalt de man de onzin vandaan over eerlijk verdelen, immers de huishoudens gebruiken slechts 16% van het totale energieverbruik(https://www.ecn.nl/docs/library/report/2012/b12005.pdf) en de huishoudens draaien op voor alle kosten. De huishoudens moeten van het gas af en moeten daardoor peperdure maatregelen nemen die afhankelijk van de woning, wel kunnen oplopen tot €100.000,00, terwijl het bedrijfsleven volop ongestraft gas kan blijven gebruiken en als ze wel peperdure maatregelen nemen wijken ze uit naar het buitenland of berekenen die kosten door aan het volk, dus hoezo eerlijke verdeling?
  Het elektraverbruik voor de huisgezinnen zal verdrievoudigen(warmtepomp, elektrische auto voor wie het kan betalen) en waar komt die energie vandaan? Precies, er zullen centrales bijgebouwd moeten worden die gestookt worden op gas!!!!, steenkool, bruinkool, houtpellets of met zwaar vervuilend bio-gas. Het beetje zogenaamde groene energie zal max 9% bedragen als het hard waait en de zon schijnt, anders is die energie verwaarloosbaar en veel te onvoorspelbaar.

  Een reactie posten