Onderzoek toont aan: groeikansen voor haven van Den Helder door windenergie op zee

Datum:
 • woensdag 9 oktober 2019
 • in
 • Categorie: , ,
 • De haven van Den Helder kan garen spinnen bij de toenemende betekenis van windenergie op zee. Dat blijkt uit een studie uitgevoerd door ECN/TNO die gisteren is gepresenteerd.  Kansen liggen er ook gezien de aanwezigheid van drie belangrijke gaspijpleidingen die in een later stadium te gebruiken zijn voor de productie van waterstof op zee. Als laatste wijzen de onderzoekers op de mogelijkheid in de nabijheid van de Helderse haven opslagstations te realiseren voor biomassaproducten zoals algen en zeewier.
  In het onderzoek is tevens geïnventariseerd wat de haven van Den Helder nodig heeft op het gebied van kades, opslag en logistiek om daarmee te kunnen inspelen op de toenemende activiteiten van windenergie op de Noordzee. Daarnaast is onderzocht wat er aan ontwikkeling in de haven nodig is voor de productie van waterstof en de teelt van biomassaproducten zoals zeewier.
  De onderzoekers waarschuwen dat hoewel er de komende tientallen jaren veel voordeel te behalen valt uit windenergie op zee, succes voor de haven van Den Helder niet is gegarandeerd.
  Andere havens (IJmuiden, Eemshaven, Vlissingen) aan de Nederlandse kust zijn eveneens goed gefaciliteerd en hebben een reputatie met de bouw van windmolenparken. Daarmee zijn ze een geduchte concurrent voor de Helderse haven, aldus de onderzoekers.

  Strategie

  Kees Turnhout, adjunct-directeur van Port of Den Helder, laat weten blij te zijn met de uitkomsten van het onderzoek. Het ’bevestigt de strategie die in de Routekaart van Port of Den Helder is uitgezet en moet leiden tot meer bloei en werkgelegenheid voor de haven van Den Helder’.
  ,,Het rapport is een goede onderligger voor de ontwikkelingen van de haven. Het laat onder meer zien wat er nodig is om de markt te pakken en wat je ervoor terugkrijgt. Daarbij zijn investeringen nodig in de ontwikkelingen binnen de haven om de benodigde ruimte en havenfaciliteiten voor de windmarkt beschikbaar te hebben.’’
  Wat de concurrentie van andere havens betreft, zegt Turnhout: ,,Windenergie is zo’n grote taak, een enkele haven kan die niet aan. Het zal eerder het verdelen van werk zijn dan een concurrentiestrijd. Duidelijk is in ieder geval dat als je als haven niet in de wind stapt, je je positie kwijt raakt. We draaien nu nog op de olie- en gasmarkt, maar over een aantal decennia is die voorbij.’’

  Noordhollands Dagblad

  0 reacties :

  Een reactie posten