Noord-Hollandse boeren per tractor de Afsluitdijk over om fusie met Friezen te bezegelen.

Datum:
  • donderdag 24 oktober 2019
  • in
  • Categorie: , , ,
  • Noordkop - ’Maar met een aardappelrooier, dat moest maar niet’


    Anja Roubos en Marten Visser, Sophie Kuitems 
    24-10-2019

    Of hij mee kan rijden met zijn aardappelrooier? Wil een van de protesterende boeren weten. Dat moesten we maar niet doen, is het antwoord van ’actieleider’ Rob Smit.
    Een stoet tractoren op de Afsluitdijk? Prima. Trekt de aandacht en het overige verkeer kan er nog vrij vlot omheen. „Maar er wordt ook aan die weg gewerkt, daar moet het verkeer op één rijbaan. Moeten de automobilisten achter ons blijven. Met een tractor maak je nog een beetje snelheid, met een aardappelrooier niet. En het is niet de bedoeling dat de andere weggebruikers hier al te veel last van hebben.”
    De tocht vandaag naar het tankstation bij Breezanddijk op Fries grondgebied is het voorlopige hoogtepunt van de actie van boeren om zich met het platteland van Noord-Holland af te splitsen en zich aan te sluiten bij Friesland. Ze zijn meer dan welkom, zeggen hun collega’s uit die provincie. Zij komen ook met hun tractoren naar het tankstation.

    Champagne

    Om daar samen een soort voorlopige fusieakte te tekenen, zodat noordelijk Noord-Holland verder kan als Friesland West. Het gaat officieel, weet Smit. Lachend: „Ik heb begrepen dat de Friezen een tafeltje meenemen, zodat we netjes kunnen tekenen. En dat ze voor champagne zorgen.”
    En zo heeft iets dat spontaan opborrelt in een van de vele appgroepen van de boeren zich in amper een week als een olievlek over de provincie verspreid. Op Texel, in Wieringerwerf, boven de A7 bij Abbekerk, bij Opmeer, in Katwoude: overal wappert de Friese vlag.
    Akkerbouwer Smit uit Wieringerwerf is samen met Ad Baltus uit de Beemster een van de gezichten van de actie. Ze lanceren een petitie op internet om het Noord-Hollandse platteland af te splitsen en aan te sluiten bij Friesland. Dik tweeduizend mensen hebben getekend.
    De actie mag dan ludiek zijn - de boeren weten donders goed dat het nooit tot een afsplitsing zal komen - de boodschap is bloedserieus zegt Smit. De boeren vinden dat ze door het provinciebestuur in de steek worden gelaten.

    Stedelijke regio

    In Friesland heeft gedeputeerde Johannes Kramer het strenge stikstofbeleid van tafel gehaald na de boerenprotesten, in Noord-Holland gebeurt dat niet. „Hier wil het provinciebestuur niet luisteren”, zegt Smit. De provinciale politiek wordt gedomineerd door mensen uit de stedelijke regio Amsterdam/Haarlem, die geen oog hebben voor de belangen van het platteland, zeggen de boeren.

    Boertje plagen

    „De stikstofregels die Noord-Holland bedacht heeft zijn strenger dan de landelijke regels. Het lijkt op boertje plagen”, stelt Ad Baltus eerder deze week voor de camera van Powned. Smit: „Met deze actie willen we laten zien dat we ons niet gesteund voelen door de coalitiepartijen in Haarlem.”
    Op Texel nemen de boeren al een voorschotje op de nieuwe situatie. Het Welkom op Texel dat toeristen op grote borden kunnen lezen als ze van de veerboot afrijden is veranderd in Wolkom op Teksel.
    Her en der op het eiland wappert de Friese vlag. Ook zijn er protestborden geplaatst met soms pittige teksten. Bij het gemeentehuis wappert de Friese vlag. De Texelse burgemeester Michiel Uitdehaag snapt het.
    „Hij begrijpt dat de boeren boos zijn en hoopt dat Den Haag de signalen opvangt en er iets mee doet”, meldt zijn woordvoerster. Iets minder in de smaak vallen de borden bij de ingang van Den Burg.
    Hij is nog jong en wil graag verder als boer. „Friesland heeft een boerenhart en heeft het stikstofbeleid teruggetrokken. Haarlem niet, het is meer Randstadpolitiek wat ze daar bedrijven. Als deze maatregelen doorgaan, heeft dat verstrekkende gevolgen voor het eiland. Het gaat al jaren zo, maar nu komen we echt in opstand.”

    Muziek

    Dat klinkt melkveehouder Cees Schouten uit Midwoud als muziek in de oren. ,,De provincie Noord-Holland lijkt niet veel op te hebben met haar agrarische inwoners. De Friezen hebben zich een stuk welwillender getoond.’’
    Voor de automobilisten die op de A7 het viaduct bij Abbekerk passeren: de Friese vlag die daar hangt wordt u aangeboden door de West-Friese boeren. Ze hebben op allerlei plekken een vlag opgehangen. Schouten: ,,Had ik voor mijn eigen erf alleen nog maar een klein Fries vlaggetje over. Ik ga nog maar wat nieuwe grote vlaggen halen.’’
    Koen Timmerman heeft een loonbedrijf in Benningbroek. Hij is er bij als de boeren tot twee keer toe massaal naar het Malieveld trekken. Indrukwekkend, zegt hij. Maar of het iets oplevert?
    ,,Er zijn mooie woorden gesproken, er wordt echt nagedacht. Maar vanuit de overheid verandert er helemaal niks. Wel in Friesland, waar de plannen tijdelijk van tafel zijn geveegd.’’ En daarom hijst Timmerman bij kasteel Radboud in Medemblik de Friese vlag. ,,Om aan de provincie te laten merken dat we er klaar mee zijn. ’’
    Piet de Boer uit Medemblik helpt hem een handje. Zelf zit hij in de wegenbouw. ,,Maar mijn hele familie zit in de veehouderij. Ik maak me sterk voor de nieuwe generatie, dat ook zij een toekomst hebben in de agrarische sector. Deze luchtbel moet worden doorgeprikt.’’

    Rietvinkbrug

    De mooie pompeblêdenvlag die wappert bij de Rietvinkbrug in de buurt van Monnickendam is gisteren hoogstpersoonlijk afgeleverd door een boer uit Friesland. ,,Die heeft hier gezeten met zijn bedrijf en is al jaren geleden vertrokken naar Friesland. Maar hij heeft altijd zijn vriendenkring aangehouden. Toen hij hoorde dat we een Friese vlag nodig hadden is hij in de auto gesprongen en deze kant opgereden’’, zegt Kees Jan Roos, melkveelhouder in Katwoude.
    Roos gaat vandaag nog wat vlaggen ophangen, maar laat het ritje over de Afsluitdijk aan zich voorbij gaan. ,,We hebben net een paar tripjes naar Den Haag gehad, er moet ook nog gewerkt worden.’’
    En wat vindt het publiek van de actie? Rob Smit ziet veel opgestoken duimen. ,,Over het algemeen staan de mensen wel achter ons.’’ Toch heeft Koen Timmerman uit Benningbroek ook wel mensen gehoord die helemaal niet bij Friesland willen horen.
    Die mensen zien dan twee heel grote voordelen over het hoofd, weet Ad Baltus. ,,De beerenburg en de Elfstedentocht krijgen we er gratis bij.’’
    Noordhollands Dagblad





    0 reacties :

    Een reactie posten