Niedorpers maken zich zorgen: Is er straks inderdaad minder groen rondom het Winkelhart?

Datum:
 • donderdag 24 oktober 2019
 • in
 • Categorie: , , ,
 • Inwoners van Niedorp maken zich zorgen om hun bomen en park. Maar is dat wel nodig? Vijf vragen over de uitbreiding van het winkelcentrum in Nieuwe Niedorp.


  Suzanne Rijnja 24-10-2019
  1 Niedorpers zijn bang dat hun groen verdwijnt. Waarom?
  Inwoners van Niedorp uiten op Facebook hun zorgen over de uitbreiding van het Winkelhart in het centrum van Nieuwe Niedorp. Er zijn deze maand twee omgevingsvergunningen verleend, samen goed voor het kappen van 46 bomen rondom het winkelcentrum.
  Daarnaast zijn de inwoners bang dat er een stuk groen in het park moet wijken voor extra parkeerplaatsen. Volgens een van de Niedorpers heeft de gemeente afgesproken dat er nooit iets in het park gebouwd zou worden, maar volgde daarna onder andere de realisatie van de bieb, het politiebureau, Kardeel, en nu dus ook nog parkeerplaatsen.
  2 Worden de 46 bomen gekapt vanwege de uitbreiding van het Winkelhart of speelt hier iets anders, zoals een bomenziekte?
  ,,De bomen worden inderdaad gekapt vanwege de uitbreiding van het winkelcentrum’’, laat gemeentewoordvoerster Noortje Slot weten. „Het Winkelhart gaat in oppervlak uitbreiden. Dat heeft als gevolg dat er meer parkeerplaatsen moeten worden gerealiseerd op minder ruimte. Ook heeft de omgeving aangegeven dat ze vrachtverkeer op het Hoefje willen weren. Om die reden gaat de gemeente een herinrichting doen van het gebied rondom het Winkelhart en het Hoefje. Dit heeft als gevolg dat de bomen moeten verdwijnen.” Volgens Machiel Reijne van ontwikkelaar Hoorne Vastgoed zijn de plannen in goed overleg met de omwonenden gemaakt. „Het gebied zal een kwaliteitsimpuls krijgen, zodat er rondom het Winkelhart een kwalitatief verblijfsgebied ontstaat. Voor de herinrichting zal groen verdwijnen, maar zal er ook weer kwalitatief groen voor worden teruggeplaatst.”
  Geen reden om je zorgen te maken over de bomen dus, bevestigt ook de gemeente: „In de nieuwe situatie creĆ«ren we ruimte voor groen en komen er ook weer 42 bomen terug in hetzelfde gebied.”
  3 En het park dan: moet het groen daar inderdaad wijken voor extra parkeerplaatsen?
  ,,Ja, want extra parkeerplaatsen zijn noodzakelijk, vertelt Reijne. Deze moeten naast de bibliotheek komen. „Bij de inrichting hiervan zullen wij waar mogelijk ook groen realiseren.”
  4 Hoe zit het met die afspraak van de gemeente? Heeft de gemeente inderdaad eerder aangegeven hier niet te bouwen?
  „Dat is eerder in de voormalige gemeente Niedorp besproken in de gemeenteraad. De gemeenteraad nu heeft gevraagd om een bredere visie van de parkzone tussen Nieuwe Niedorp en Winkel op te stellen”, vertelt de gemeentewoordvoerster.
  Volgens Slot is er wel een onderscheid tussen de zone waar nu bijvoorbeeld het makelaarskantoor en de bibliotheek zijn gesitueerd, en het park dat achter deze gebouwen ligt.
  Omdat naast de bibliotheek nu extra parkeerplaatsen moeten komen, heeft de gemeenteraad besloten om de appartementen die gepland waren in deze zone niet door te laten gaan. „De bestemming ’groen’ blijft gehandhaafd en parkeren wordt toegestaan.”
  5 Hoe de herinrichting er precies uit gaat zien is nog niet definitief. Wanneer weten we meer?
  Reijne: „Wij zijn op dit moment de laatste hand aan het leggen van de plannen voor de herinrichting van het openbaar gebied. Naar verwachting zullen wij eind november de definitieve plannen aan de omgeving kunnen presenteren.”
  Noordhollands Dagblad


  0 reacties :

  Een reactie posten