Noord-Holland gaat flink op de schop

Datum:
 • dinsdag 15 oktober 2019
 • in
 • Categorie:
 • IJMUIDEN De infrastructuur in Noord-Holland gaat het komende decennium flink op de schop.
  Roel van Leeuwen 15-10-2019

  Bruggen, tunnels, wegen, sluizen en het gemaal in IJmuiden worden vervangen of gerepareerd. 

  Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat verrichtte gisteren op een rondvaartboot de aftrap voor de grootste onderhoudsopgave ooit voor Rijkswaterstaat in Noord-Holland. 

  De boot voer naar het gemaal in IJmuiden. Een groot deel van de regen die in Noord-Holland valt, wordt via dit gemaal naar de Noordzee gepompt. De pompen zijn toe aan vervanging. ,,Als het gemaal niet functioneert dan stijgt het waterpeil in het kanaal en lopen in Amsterdam de kades onder’’, aldus Bob Demoet, hoofdingenieur-directeur van Rijkswaterstaat. 

  Volgens Van Nieuwenhuizen moeten er de komende tijd veel infrastructurele kunstwerken op de schop omdat deze veelal in dezelfde periode - vooral kort na de oorlog - zijn gebouwd. 

  Stiller asfalt 

  In totaal zal Rijkswaterstaat twaalf bruggen, drie tunnels en vijf sluizen repareren of vervangen. Daarnaast zal bijna honderd kilometer snelweg worden vernieuwd en grotendeels vervangen door stiller asfalt. 

  Met het onderhoudsprogramma zijn enkele honderden miljoenen euro’s gemoeid. Volgens Van Nieuwenhuizen staat nog niet precies vast welke projecten wanneer worden uitgevoerd. ,,De meest urgente projecten krijgen voorrang. De veiligheid mag natuurlijk niet in het geding zijn. Ook plekken waar veel storingen zijn, zullen eerder worden aangepakt.’’ 

  Sluizencomplex

  Als eerste staan het sluizencomplex bij IJmuiden, de veerverbinding tussen Texel en Den Helder, de Prins Willem Alexandersluis bij Schellingwoude en de Schellingwouderbrug op het programma. 

  Drie tunnels krijgen nieuwe installaties. Het gaat om de Schipholtunnel, de Wijkertunnel en de Zeeburgertunnel. Volgens Van Nieuwenhuizen zal de Schipholtunnel niet - zoals de Velsertunnel enkele jaren geleden - maanden dicht gaan voor al het verkeer. In totaal gaat het om 23 projecten. ,,Het vraagt veel afstemming en planning om de hinder te beperken. Gemeenten en provincies hebben natuurlijk ook hun eigen projecten.’’

  Noordhollands Dagblad

  0 reacties :

  Een reactie posten