Gemeente verwacht snel meer pensions

Datum:
 • dinsdag 8 oktober 2019
 • in
 • Categorie: ,
 • HOLLANDS KROON - ANNA PAULOWNA Raad Hollands Kroon buigt zich over regels huisvesting arbeidsmigranten.


  Mike Deutekom 8-10-2019


  Het is een dossier dat regelmatig voor veel weerstand zorgt bij omwonenden, maar waar hoe dan ook een oplossing voor moet worden gevonden: de huisvesting van (tijdelijke) buitenlandse werknemers bij bedrijven. 

  De gemeenteraad van Hollands Kroon buigt zich vanavond over de regels die nodig zijn om de arbeidskrachten op een fatsoenlijke manier onderdak te kunnen bieden. De tijd van een aftandse stacaravan achter de boerenschuur, waar meerdere Polen een oogstseizoen werden ondergebracht, is wat Hollands Kroon betreft voorbij. Ook het opkopen van huizen in dorpen om deze om te vormen tot logiesgebouwen behoort niet langer tot de mogelijkheden. De gemeenteraad heeft in juni aangegeven dat dat niet langer mag. 

  „Om meer kwalitatief goede huisvesting te faciliteren zijn heldere regels nodig. Zo weet de markt aan wat voor type locaties we wel en niet meewerken, en onder welke voorwaarden”, stelt het college van burgemeester en wethouders in het voorstel aan de gemeenteraad. „Naar verwachting zorgen heldere regels voor meer aanvragen voor huisvesting, waardoor we het (directe) tekort aan slaapplaatsen binnen onze gemeente in kunnen perken.”  

  Behoefte 

  In de voorgestelde beleidsregels staat dat de pensions in principe een beheerder moeten hebben die bij het pension woont. Ook mogen er bij boerenbedrijven pensions voor maximaal veertig mensen worden gebouwd. De boer moet dan wel aan kunnen tonen dat hij die veertig seizoenswerkers ook echt nodig heeft, aangezien er alleen voor eigen behoefte een logiesvoorziening mag worden gebouwd. 

  Grootschalige pensions, van tachtig slaapplekken of meer, worden bij voorkeur gerealiseerd op bedrijventerreinen. Regel is wel dat het totale aantal grootschalige logiesplekken bij een kern niet meer mag bedragen dan circa tien procent van het aantal inwoners van die kern. Opvallend is dat bestaande pensions met minder dan tachtig bedden en pensions bij boerenbedrijven in die berekening niet meetellen. Zo kunnen er bijvoorbeeld in het circa honderd inwoners tellende Moerbeek tientallen arbeidsmigranten worden ondergebracht.

  Noordhollands Dagblad

  0 reacties :

  Een reactie posten