Durf toe te geven dat biomassa niet deugt

Datum:
 • donderdag 10 oktober 2019
 • in
 • Categorie: , ,

 • De keus voor biomassa is heilloos.10-10-2019

  Biomassa is een inefficiënte en vervuilende bron van energie. Dat weet minister Wiebes waarschijnlijk ook wel, maar hij zit klem, schrijft Bram Hahn.


  Minister van Economische Zaken Eric Wiebes (VVD) heeft het talent om kwesties waarin hij best een punt heeft zo onhandig voor het voetlicht te brengen, dat hij zijn woorden al snel weer moet terugnemen of afzwakken. ‘Bevinkjes’ in Groningen, ‘een beetje stout’ in het verkeer, en nu weer een slip of the tongue in de discussie over biomassa.
  In reactie op een rapport van de Europese koepelorganisatie voor wetenschappers EASAC over biomassa, zei Wiebes in dagblad AD: ‘Er zijn allemaal wetenschappers die allemaal dingen beweren. Dat is uiterst waardevol maar uiteindelijk moeten we in Europees verband zien of dat iets betekent.’ De minister wekt daarmee de indruk dat hij de wetenschap niet erg serieus neemt. Althans, niet als de bevindingen van wetenschappers even niet stroken met het kabinetsbeleid. Dat is in het geval van biomassa niet te verdedigen.

  Goed idee, slechte uitvoering

  Het principe achter biomassa is zo gek niet. Het verbranden van relatief jong organisch materiaal is CO2-neutraal. Je verstookt groenafval, wat energie oplevert en (onder meer) CO2. Maar omdat er nieuwe bomen en planten groeien die weer CO2 uit de lucht halen, heft dat elkaar op. Dat in tegenstelling tot fossiele brandstoffen. Bij de verbranding daarvan komt CO2 vrij die anders diep in de bodem zou zijn gebleven.
  Maar deze theoretische idylle kent tal van haken en ogen. Zo is de verbranding van biomassa lang niet zo efficiënt als van bijvoorbeeld het verdoemde aardgas. Er is dus relatief veel meer brandstof nodig om dezelfde hoeveelheid energie te winnen. Ook is de kringloop niet zo perfect rond als hij lijkt: het vergt decennia vooraleer de nieuw aangeplante bomen net zoveel CO2 opnemen als vrijkomt bij de verbranding van de gekapte exemplaren.

  Snelgroeiend gras en kadavers

  Als biomassa alleen zou bestaan uit echte reststromen (landbouw- en bosafval, hakhout en snelgroeiend gras, kadavers) dan zouden de voorstanders een punt hebben, maar van die reststromen is er in Nederland lang niet voldoende. Dus wordt biomassa geïmporteerd in de vorm van houtkorrels uit de Verenigde Staten, van bomen die daar speciaal voor worden gekapt. Biomassa vormt in Nederland ruim 60 procent van alle vormen van hernieuwbare energie, en die maakt weer een kleine 8 procent uit van het totale energieverbruik in Nederland. En het aandeel biomassa stijgt snel.
  De meewarige reactie van Wiebes op het rapport en het advies van de fijnstofcommissie van zijn partijgenoot Johan Remkes, is overigens wel te begrijpen. Wiebes zit namelijk klem. Omdat het kabinet vast voornemens is om aardgas uit te bannen, zijn alle andere mogelijke energiebronnen keihard nodig. Dus wordt biomassa alleen maar belangrijker om te voldoen aan de vraag naar energie. En om de klimaatdoelstellingen te halen, want gek genoeg geldt elektriciteit uit biomassa als groene stroom. En dus gaan er miljarden aan subsidie naar energiecentrales om ze geschikt te maken voor de verbranding van biomassa.
  Een bont gezelschap van belangenorganisaties, wetenschappers, burgers en politici – van Greenpeace tot Thierry Baudet (FVD) – keert zich tegen biomassa. En terecht. De keus voor biomassa is heilloos.
  7 reacties :

  Anoniem zei

  Off - topic, krijg net een mail: MANTELZORGCENTRUM HEEFT GEEN GELD MEER VOOR ONDERSTEUNING!
  Wellicht kunnen we nog een paar honderdduizend asielzoekers opnemen.
  Of ben ik nu een racist?

  Anoniem zei

  Anoniem 1, u bent een racist, een fascist, u discrimineert, u bent een nationalist, u bent een populist, u bent een NAZI, u bent een klimaatontkenner althans als we en extreem links incl het grootste deel van Eerste-en Tweede Kamer, incl Regering moeten geloven. Wees trots op al die scheldwoorden want u bent dat allemaal niet al krijgen miljoenen REALISTISCHE mensen in Nederland dagelijks dat verwijt over zich heen van extreem links.

  Anoniem zei

  Heerlijk!

  Anoniem zei

  Gelukkig heeft Sylvana Simons gister in de gemeenteraad van Amsterdam, oh, sorry Islamsterdam er schande van gesproken dat de demonstranten GEEN ETEN EN DRINKEN kregen van de overheid tijdens de demonstratie.

  Soms denk je: kan het gekker?

  Anoniem zei

  Anoniem 4, met deze regering wordt het met de dag gekker. Amsterdam onder Groen Links Tut Hola Femke Halsema die lak heeft aan regels en wetten en ze toepast wanneer het haar uitkomt gaat haar gang en kan dat doen omdat Rutte niet optreedt. Sylvana Simons moeten ze terugsturen naar waar ze vandaan komt, kan ze daar de boel frustreren.

  Anoniem zei

  Silvana S is een negerin. En ja, dat is tegenwoordig een verdienplaatje. Niemand, maar dan ook niemand heeft haar in dit land ooit een strobreed in weg gelegd.

  Anoniem zei

  Anoniem 5, sterker nog Sylvana Simons leefde jarenlang samen met de schatrijke Joodse zakenman Ronald Kahn. In die periode hoorden we haar niet want toen moest ze nog haar mond houden vanwege het geld, maar tegenwoordig is het helemaal mis met haar en ze sleept er te pas en te onpas de discriminatie er bij.

  Een reactie posten