’Waakhond’ over jeugdzorg kan geen uitsluitsel geven over klachten in Noord-Holland Noord

Datum:
 • donderdag 19 september 2019
 • in
 • Categorie:

 • ALKMAAR - Het is lastig om een beeld te geven van het aantal klachten dat over de jeugdzorg in Noord-Holland-Noord wordt ingediend.

  19-9-2019

  De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ), de landelijke waakhond, kan hierover geen uitsluitsel geven.

  Toezicht

  „Het type jeugdhulp is zo verschillend van karakter: groot, klein, licht, zwaar”, stelt woordvoerder Gerrit-Jan Kleinjan. „Bovendien houden we op instellingsniveau toezicht.”
  Cijfers over klachten worden bij de IGJ niet per regio geregistreerd.

  Versnipperd

  Navraag bij de betrokken zorgaanbieders is praktisch ondoenlijk, omdat het landschap nogal versnipperd en onoverzichtelijk is.
  Alleen in de regio Alkmaar en omstreken zijn meer dan 100 instellingen en organisaties op het gebied van jeugdzorg actief. Hetzelfde geldt voor de Kop van Noord-Holland en West-Friesland.

  Ouders

  Bij Parlan, een van de grootste partijen actief op het gebied van jeugdzorg in deze regio, is vorig jaar door cliënten of ouders twee keer officieel bij de klachtencommissie aan de bel getrokken.
  Daarnaast zijn er 58 klachtmeldingen intern ontvangen en behandeld.

  Verbeterplannen

  Uit regionale verbeterplannen blijkt wel aan welke zaken zorgaanbieders moeten werken.
  Zo blijkt het niet eenvoudig de juiste weg in het woud van jeugdhulpaanbod te vinden en missen huisartsen als belangrijkste verwijzers die kennis vaak ook.

  Tekort

  Verder speelt een chronisch tekort aan jeugdhulpprofessionals, wat leidt tot wachtlijsten en toename van de werkdruk.
  Daarnaast verlopen overplaatsingen van kinderen van de ene na de andere instelling veelal niet vlekkeloos, zorgt de overgang van hulp aan 18-minners naar 18-plussers vaak voor problemen en wordt niet voldoende ingespeeld op bijstand aan gezinnen bij complexe scheidingen.
  Noordhollands Dagblad


  1 reacties :

  Anoniem zei

  Als je het aantal aanbieders bekijkt, en de werkwijze van die aanbieders bekijkt, dan zie je dat kinderen helaas gewoon handelswaar zijn. Alles om zoveel mogelijk kinderen te scoren om in het eigen bestaan, veelal riant betaald, te voorzien. Hoeveel kinderen zijn er al niet de dupe geworden van dit onmenselijke, moreel onaanvaardbare verdienmodel?

  Een reactie posten