Scholte moet Den Helder ruim vier ton betalen

Datum:
 • donderdag 19 september 2019
 • in
 • Categorie: ,
 • DEN HELDER Kunstenaar Rob Scholte moet de gemeente Den Helder ruim vier ton betalen.


  Casper Duin 19-9-2019

  De kantonrechter in Alkmaar stelde de gemeente gisteren in het gelijk in het slepende conflict over de uitzetting van Scholte en diens gezin uit het voormalig postkantoor naast het treinstation in de stad. 

  De gemeente heeft volgens de rechter correct gehandeld en de overeenkomsten terecht opgezegd. Als gevolg daarvan moet Scholte onder meer een vordering van 361.340 euro aan ontruimings- en opslagkosten betalen. Daarnaast veroordeelde de rechtbank hem tot betaling van 24.519,71 euro wegens openstaande rekeningen voor gas, water en licht. Ook de opslagkosten voor de kunst - een kleine tienduizend euro per maand sinds 1 juli 2019 -, de verbeurde dwangsom en de proceskosten komen voor rekening van Scholte. 

  Cruciaal in het conflict tussen kunstenaar en gemeente was of er sprake was van een huurovereenkomst of bruikleen. ’De atelierovereenkomst en museumovereenkomst zijn rechtsgeldig opgezegd door de gemeente Den Helder. Daarom kan in het midden blijven of sprake is van huur of gebruik’, zo valt te lezen in de uitspraak. 

  Volgens de rechtbank blijkt uit diverse overeenkomsten dat Scholte een bedrijfswoning huurde, geen woning. ’Scholte is zonder toestemming van de gemeente en aanvankelijk zelfs zonder haar medeweten met zijn gezin in het pand gaan wonen’, stelt de rechter.  
  ,,Dat je ongelijk krijgt, dat hoort erbij’, reageert Benno Friedberg, raadsman van Rob Scholte. ,,Dit is alleen geen gedragen vonnis. Ik heb niet eerder meegemaakt dat je op alle fronten in het ongelijk wordt gesteld. Dat iemand over een periode van tien jaar alles verkeerd heeft gedaan. Daar is Scholte niet over te spreken. Hij vanuit een emotioneel standpunt, wij vanuit een professioneel oogpunt.’’ 

  Friedberg sluit een hoger beroep niet uit. ,,De inkt is nog droog. Ik heb mijn cliënt nog niet in levenden lijve gesproken. Als hij mijn advies opvolgt en de strijd niet gestreden is, dan is een hoger beroep zeer goed mogelijk.’’

  Noordhollands Dagblad


  0 reacties :

  Een reactie posten