’Schagen gebruikt toeristenbelasting als melkkoe’, en dat pikken recreatieondernemers niet

Datum:
 • zaterdag 21 september 2019
 • in
 • Categorie: , ,
 • ,,Schagen gebruikt onze sector als melkkoetje. Dat is oneerlijk, vinden wij.” Recreatievoorzitter Kees de Wit van de Ondernemersfederatie Schagen heeft forse kritiek op de gemeente.


  De belangenorganisatie legt haar onvrede maandag 23 september in Callantsoog voor aan raadsfracties. Aanleiding voor het inschakelen van raadsleden is de toeristenbelasting. Deze gemeentelijke heffing leverde vorig jaar bijna een half miljoen euro meer op dan over 2017.
  Deze extra opbrengst stopt de gemeente in de algemene pot. ,,Dat geld kan overal voor worden gebruikt. Net dus waar tekorten zijn. Dat vinden wij niet terecht”, stelt Kees de Wit van de commissie recreatie en toerisme van de ondernemersfederatie.

  Onrechtvaardig

  De opbrengst van de toeristenbelasting moet volledig en rechtstreeks beschikbaar komen aan de recreatiesector, vindt de OFS-commissie. ,,Eigenlijk is deze hele belasting onrechtvaardig”, zegt Nico Verduin van bungalowpark Campanula in Sint Maartenszee.
  Verduin: ,,Geen enkele andere sector moet een afzonderlijke belasting betalen. Met de recreatiebedrijven dragen de ondernemers al genoeg bij aan de economie in de regio. Bovendien betalen wij veel onroerend-zaakbelasting.” Campanula telt 56 bungalows en 128 chalets.

  Overnachtingen

  De extra opbrengst over 2018 bedroeg 449.000 euro. Totaal leverde de toeristenbelasting de gemeente vorig jaar 1,4 miljoen euro op. De forse meevaller is te danken aan veranderingen die de gemeenteraad doorvoerde.
  Per 2018 slaat Schagen ondernemers niet meer aan op basis van een gemiddelde. De heffing wordt bepaald door het werkelijke aantal overnachtingen. Het tarief is 1,28 euro per nacht per persoon. Landelijk is dat ruim zo keer zo hoog: 2,70 euro.

  Forensenbelasting

  De nieuwe heffingsmethode geldt ook voor een bed and breakfast. Vanaf vorig jaar betalen ook eigenaren van een vakantiewoning die buiten de gemeente wonen toeristenbelasting. Eerst moesten zij alleen forensenbelasting voldoen. Toeristenbelasting moeten zij afdragen voor de periode dat de woning wordt verhuurd.
  De dubbele aanslag - forensen- en toeristenbelasting - leverde de gemeente vorig jaar 103.000 euro extra op, als onderdeel van de 4,4 ton.

  Geld laten liggen

  Recreatiewethouder Joke Kruit stelt dat de nieuwe belastingheffing ’onverwacht gunstig uitpakt’. ,,Mede dankzij het uitzonderlijk mooie weer van vorig jaar. Maar is het duidelijk dat de gemeente in de jaren voor 2018 veel geld heeft laten liggen.”
  Van de belastingopbrengst worden ook voorzieningen betaald waarvan toeristen profiteren, benadrukt Kruit. ,,Zoals betere fietspaden en algemeen onderhoud in de badplaatsen.”
  De bijeenkomst maandag is op camping Tempelhof.

  Noordhollands Dagblad  0 reacties :

  Een reactie posten