Moerbeek 6 nog even leeg

Datum:
 • woensdag 18 september 2019
 • in
 • Categorie: , , ,
 • Hollands Kroon - ’T VELD ’Afsnijroute’ Polenhotel kan niet door de beugel, aanvraag voor vergunning moet opnieuw 

  Winnie van Galen 18-9-2019

  De huisvesting van arbeidsmigranten aan Moerbeek 6 in ’t Veld is voorlopig van de baan. De door de gemeente verleende vergunning is ontoereikend gebleken. 

  De vertraging voor ondernemer Flower Bulbs die de logiesaccommodatie heeft gerealiseerd duurt op zijn minst een half jaar: de tijd die nodig is om een nieuwe vergunningsaanvraag te doorlopen. Daartegen is dan opnieuw bezwaar in te dienen, met alle gevolgen van dien. Bezwaren kwamen er in eerdere instantie ook. De pijlen werden gericht op een verkorte route die door de gemeente was gevolgd om de logiesaccommodatie mogelijk te maken. 

  Hoofdgebouw 

  De rechter oordeelde in april dit jaar dat de gemeente hiermee de regels niet goed had gehanteerd. Als er sprake is van volledige nieuwbouw die los staat van het hoofdgebouw, moet een uitvoerig vergunningstraject worden doorlopen en mag niet een verkorte variant, de zogeheten kruimelregeling, van stal worden gehaald. De kwestie kwam hiermee opnieuw op het bordje van de gemeente terecht. De commissie die de bezwaren vervolgens beoordeelde kwam tot de slotsom dat een deel van de bezwaarmakers terecht aan de bel heeft getrokken. Dit houdt tevens in dat deze bezwaarmakers, het zijn er drie, de proceskosten vergoed krijgen. Van de andere drie zijn de bezwaren niet ontvankelijk verklaard, omdat ze geen belanghebbenden zijn. Daarmee luidde het advies van de commissie dat het eerder genomen besluit moet worden herroepen om plaats te maken voor een uitgebreide procedure. 

  Wethouder Theo Meskers liet gisteren in een toelichting weten de gevolgen voor de betreffende ondernemer ’jammer te vinden’. Voor de huisvesting van arbeidsmigranten, ook wel Polenhotels genoemd, moet nu naar alternatieve locaties worden gezocht, aldus de wethouder. Die opties liggen niet voor het grijpen. Het onderbrengen van seizoenarbeiders is een groot probleem gezien een tekort aan deugdelijke huisvesting.

  Logiesaccommodaties 

  In een eerder stadium wees Meskers op de economische gevolgen als het probleem zou blijven bestaan. Seizoenarbeiders zouden kunnen uitwijken naar landen waar de huisvesting beter geregeld is, waarmee een tekort aan buitenlandse arbeidskrachten voor deze regio dreigt, waarschuwde de wethouder. De logiesaccommodatie aan Moerbeek 6 is voor een deel achterhaald. De gemeenteraad besloot enkele maanden geleden af te willen van kleinschalige logiesaccommodaties ten faveure van grotere woonvoorzieningen op plekken buiten de dorpsgemeenschappen. 

  Peter Wit van Flower Bulbs laat weten geen tijd te hebben op de kwestie in te gaan. Besprekingen en een vakantie die voor de deur staat, laten dit niet toe, aldus Wit.

  Noordhollands Dagblad

  2 reacties :

  Anoniem zei

  Kruimelbeleid...
  Hollands Kroon kan er wat van, alles wat niet volgens de regels van het bestemmingsplan mogelijk is om te bouwen, kan in Hollands Kroon met het Kruimelbeleid. Beeldkwaliteitsplan dan toetsen? Nee dat is voor het grootste gedeelte van de gemeente afgeschaft. Het is totaal doorgeslagen in Hollands Kroon. In dit geval even geen 'goede' rechter door Hollands Kroon getroffen in Alkmaar!!!!!

  Anoniem zei

  Merkwaardig dat een rechter in Alkmaar de bezwaren tegen de uitbreiding van ZAP, waarbij 2 grote loodsen van ongeveer 2000 vierkante meter en een nieuwe veel hogere vervangende loods gebouwd zouden worden, van tafel veegde en dan ook nog naast Natura 2000 gebied.

  "Als er sprake is van volledige nieuwbouw die los staat van het hoofdgebouw, moet een uitvoerig vergunningstraject worden doorlopen en mag niet een verkorte variant, de zogeheten kruimelregeling, van stal worden gehaald."

  Het is afwachten hoe het college van HK de plannen gaat oplossen ivm het zogenaamde Stikstofbeleid.

  Een reactie posten