Curator BDU boos over de verkoop van nieuwsbladen

Datum:
 • vrijdag 27 september 2019
 • in
 • De curator van de vorige week omgevallen uitgeverij BDU Noord-Holland, is een onderzoek gestart naar de supersnelle verkoop van vijftien lokale krantentitels aan concurrent Rodi Media.
  Indien er sprake is van gesjoemel, kan de verkoop teruggedraaid worden.
  „Het is nog te vroeg om de term ’paulianeus’ te laten vallen, maar ik heb de directie van BDU al wel voorgehouden dat dit niet netjes is”, luidt de onderkoelde reactie van curator Aart Jan Stokkers, die afgelopen week in de pers moest lezen dat de vijftien BDU-titels, waaronder de 120 jaar oude Wieringer Courant, al waren gekocht door Rodi.
  Die gaat de kranten, zonder overname van het personeel, samenvoegen met de eigen titels in het zelfde verspreidingsgebied.
  „De vijver van adverteerders voor dit soort media, met vooral winkeliers en andere mkb’ers, is afgelopen jaren behoorlijk opgedroogd en daar ben je als huis-aan- huisblad afhankelijk van. Wij maakten al twee jaar forse verliezen”, licht directeur Heiko Imelman van BDU de situatie toe.
  De onderhandelingen over het van de hand doen van de kranten hebben zich afgelopen weken in het verborgene afgespeeld. „Dat was vrij ongelukkig, aangezien ik kort daarvoor had gemeld dat ik onderzoek deed naar een doorstart. De BDU-directie had mij niets over de verkoop verteld”, zegt de curator geërgerd.
  Hij onderzoekt momenteel of de titelverkoop wel juist is verlopen. „Het is mij nog niet duidelijk of de verkooptransactie heeft plaatsgevonden vóór het faillissement, maar duidelijk is wel dat partijen al eerder met elkaar gesproken hadden”, aldus Stokkers.
  Paulianeus handelen komt neer op illegaal verkopen van bedrijfsonderdelen in het zicht van een faillissement, waardoor andere schuldeisers worden benadeeld.
  „In dit geval waren de krantentitels weliswaar niet onderdeel van de vennootschap die failliet ging, maar de waarde van die kranten werd natuurlijk wel vertegenwoordigd door hardwerkende redacteuren, freelancers en andere medewerkers die door het faillissement op straat staan.”
  Noordhollands Dagblad

  0 reacties :

  Een reactie posten