Bergen maakt vuist tegen gaswinning uit kleine velden en krijgt andere gemeenten mee in verzet tegen minister Wiebes: vrees voor ’Groningse taferelen’

Datum:
  • vrijdag 6 september 2019
  • in
  • Categorie: , , ,
  • Onder aanvoering van het Noord-Hollandse Bergen roepen zo’n vijftien gemeenten minister Eric Wiebes (economische zaken en klimaat) op te stoppen met het versneld winnen van aardgas uit kleine velden.



    Aardbevingen

    De coalitie van boze gemeenten vreest ’Groningse taferelen’ en aardbevingen, wanneer de bewindsman zich niet houdt aan zijn eerder gedane belofte de gaswinning uit kleine velden af te bouwen.
    ,,Wij hebben helaas moeten constateren dat voor enkele locaties inmiddels procedures zijn gestart om de productie van aardgas juist voort te zetten en mogelijk zelfs te verhogen’’, weet wethouder Klaas Valkering (CDA) van Bergen.

    Toezegging

    ,,Dit baart ons zorgen, is het tegenovergestelde van terugdringen en kan gezien de toezegging niet. We willen dat dit stopt en de minister zich houdt aan zijn belofte. Aan gemaakte afspraken over huidige winningsplannen zullen wij niet tornen.’’
    De brandbrief van Bergen is mede ondertekend door Hollands Kroon en Beemster (ook Noord-Holland), Smallingerland, Noordoostpolder, Weststellingerwerf, Westerveld, Súdwest-Fryslân, Leeuwarden, Altena, Waalwijk, Loon op Zand, Westland en Dinkelland.

    Confrontatie

    ,,Wij hopen op een reactie, als het zou kunnen een gesprek’’, aldus Valkering. ,,Tot nu toe zochten gemeenten individueel de confrontatie met de minister. Samen staan we sterker dan alleen, mogelijk dat deze stap invloed uitoefent.’’
    De verwachting is dat nog een aantal gemeenten met kleine gasvelden elders in het land zich bij het verbond aansluit.

    Woningschades

    Nu de gaskraan in Groningen door bodemtrillingen, aardbevingen en woningschades dicht is gedraaid, richten gasmaatschappijen hun pijlen op kleine winningsvelden elders in het land.
    In de omgeving van Bergen is Taqa een van de gasbedrijven met een vergunning. Zij boren onder meer nabij Bergen, Groet en in de Schermer.
    Taqa is wil daar tussen nu en tot 2023 nog eens maximaal 286 miljoen kubieke meter gas uit de grond halen.

    Dwarsbomen

    Bergen verzet zich daar tegen en heeft een procedure bij de Raad van State (hoogste bestuursrechter) in Den Haag aangespannen om de vergunningverlening te dwarsbomen. De zaak dient begin oktober.
    Uit rapporten van Staatstoezicht op de Mijnen blijkt dat bij nieuwe boringen in Bergen en Groet ’magnitudes rond de 3 en tot 4 niet ondenkbaar zijn’. Dit zijn trillingen met kracht 3 tot 4 op de schaal van Richter.
    ,,Bij kracht 4 heb je het over aardbevingen die zwaarder zijn dan in Groningen, waar 3.6 is gemeten’’, stelt Valkering.

    Scheuren

    ,,Dat leidt tot flinke schade aan en scheuren in huizen en gebouwen. Beeft Bergen, dan ben ik bang dat het misschien wel reikt tot aan het stadhuis van Alkmaar. Want de natuur stopt niet bij gemeentegrenzen.’’
    De Bergense wethouders neemt het ook op voor gemeenten die hij beschouwt als lotgenoten.

    Kassen

    ,,Het raakt ons, maar ook anderen. In bijvoorbeeld het Westland kunnen bij bodemtrillingen de kassen in elkaar rammelen. Ook bij glastuinbouwers is de vrees voor Groningse toestanden groot.’’
    Alkmaar heeft de brandbrief aan Wiebes overigens niet ondertekend. Die gemeente heeft nooit bezwaren gehad tegen winning in de Schermer.
    Noordhollands Dagblad



    0 reacties :

    Een reactie posten