Amsterdamse afvalbedrijf AEB wil fuseren met Alkmaarse HVC

Datum:
 • donderdag 12 september 2019
 • in
 • Categorie: , , ,
 • AMSTERDAM Het noodlijdende Amsterdamse afvalbedrijf AEB wil fuseren met de Alkmaarse Huisvuilcentrale HVC.


  Frans van den Berg 12-9-2019

  De komende maanden wordt deze deal verder uitgewerkt. 

  Amsterdam is nu nog honderd procent eigenaar van energie- en afvalbedrijf AEB, waar sinds de zomer vier van de zes verbrandingsovens stilstaan. Verkoop van AEB aan commerciële partijen had de voorkeur van wethouder Udo Kock (Financiën en Economische Zaken). Maar de rest van het college ziet meer heil in aansluiting bij de HVC, waarna Kock gisteren besloot op te stappen. 

  Voor het gemeentebestuur is het belangrijk dat de publieke functies gewaarborgd zijn. Dan gaat het om afvalverwerking, stadsverwarming, elektriciteitsopwekking en verwerking van rioolzuiveringsslib van twee waterschappen. Behalve Amsterdams huisvuil, verdwijnt ook het vuil van negentien regiogemeenten in de Amsterdamse ovens, zoals uit de regio Haarlem, Haarlemmermeer, Waterland en de Duin- en Bollenstreek. 

  HVC kundig 

  De HVC is eigendom van en werkt voor 44 gemeenten en zes waterschappen. Die opzet sprak Amsterdam wel aan. „Bovendien beschikt de HVC over de mogelijkheid om met menskracht, organisatorische en technische deskundigheid AEB snel te integreren in hun organisatie. Daarmee brengen zij het bedrijf weer op orde; niet alleen technisch, maar ook de benodigde verandering in de cultuur van de organisatie”, schrijft burgemeester Halsema aan de gemeenteraad. 

  „De HVC brengt aantoonbare ervaring mee op het warmtedossier, waaronder onderzoek naar bijvoorbeeld geothermie en daarmee onderscheiden zij zich positief.” Amsterdam is in hoog tempo bezig de stad aardgasvrij te maken en aan te sluiten op stadsverwarming. 

  De fusie komt er op neer dat AEB als deelneming in het geheel verdwijnt uit de boeken van de gemeente Amsterdam. De hoofdstad treedt dan toe tot het cluster van overheden rond de HVC. Inzet is de transactie nog dit jaar aan de gemeenteraad voor te leggen.


  Noordhollands Dagblad  0 reacties :

  Een reactie posten