Medemblik slechtste jongetje van de klas: veel illegale bewoning op recreatieparken

Datum:
 • donderdag 1 augustus 2019
 • in
 • Categorie: , , ,

 • MEDEMBLIK
  De gemeente Medemblik telt verreweg het grootste aantal recreatieparken van West-Friesland waar illegaal wordt gewoond.
  Op tien parken ligt het illegale gebruik zelfs boven de 25 procent.
  Dat blijkt uit de ’Eindrapportage themaonderzoek recreatieparken’ van provincie Noord-Holland. Het blijft niet bij de tien parken in Medemblik die in overtreding zijn. Er zijn vier parken die voor 0 tot 10 procent illegaal worden gebruikt en twee waar het illegale gebruik tussen de 10 en 25 procent ligt.

  Met het rapport willen de onderzoekers een beeld schetsen van de omvang van het probleem in de provincie en hoe gemeenten ermee omgaan. Er zijn 21 gemeenten onderzocht. Zeventien daarvan in het noordelijk deel van Noord-Holland: Alkmaar, Bergen, Castricum, Den Helder, Drechterland, Enkhuizen, Heerhugowaard, Heiloo, Hollands Kroon, Koggenland, Langedijk, Medemblik, Opmeer, Schagen, Stede Broec en Texel. De andere vijf zijn Uitgeest, Uithoorn, Velsen, Wijdemeren en Wormerland.
  Ook Schagen springt er uit; op vijftig parken vindt illegale bewoning plaats, waarvan op een meer dan 25 procent. Verder valt op dat de parken in Hollands Kroon de zaken goed op orde hebben. Er is geen enkel park in deze grote gemeente waar illegale bewoning is ontdekt. Terwijl de buurgemeenten juist flinke uitschieters vertonen.

  Ontbreken van beleid

  Volgens het college van B en W van Medemblik is de oorzaak van de hoge aantallen binnen de gemeentegrenzen tweeledig. Enerzijds komt het door het ontbreken van een duidelijk beleid, anderzijds door de huidige staat van vakantieparken in de gemeente. Wethouder Harry Nederpelt: „De huidige situatie is bekend, daarom loopt Medemblik voorop als het gaat om het geven van een positieve impuls op verblijfsrecreatie.” Hij is voorzitter van de stuurgroep die regionaal samenwerkt om de verblijfsrecreatie van Noord-Holland Noord te verbeteren en vernieuwen. „Bungalowpark Zuiderzee bouwt op dit moment nieuwe woningen bij, vakantiepark klein Giethoorn wordt na jaren weer volgebouwd met vakantiewoningen en bij Camping Hauwert werken we als gemeente integraal samen om illegale bewoning te bestrijden. Er gebeurt dus al veel op dit gebied.”

  Vertrouwen

  Medemblik erkent dat er nog een weg te gaan is. ,,Maar we zien ook dat de vastgestelde visie op verblijfsrecreatie en het uitzettingsbeleid de toeristische ondernemers vertrouwen geeft. Door samenwerkingen met gemeenten in de regio en onze toeristische ondernemers heb ik er alle vertrouwen in dat verblijfsrecreatie in Medemblik weer in de lift gaat zitten”, aldus de wethouder.
  Noordhollands Dagblad


  0 reacties :

  Een reactie posten