Medemblik kapt 7 ha zieke essen

Datum:
 • maandag 19 augustus 2019
 • in
 • Categorie:
 • MEDEMBLIK
  De gemeente Medemblik gaat in totaal ruim zeven hectare essen kappen, vanwege de gevreesde essentaksterfte.


  Deze dodelijke kwaal grijpt op verschillende plaatsen in de gemeente genadeloos om zich heen. Medemblik zet er rigoureus de kettingzaag in. Essentaksterfte wordt veroorzaakt door een agressieve schimmel. ’Daarvan herstelt de es niet meer’, aldus het college van Medemblik. Staatsbosbeheer gaat het definitieve vonnis vellen.
  Het gaat om in totaal drie verschillende plekken. Dat is om te beginnen Wervershoof, bij De Groote Vliet. Bij het gelijknamige recreatieterrein achter Wervershoof liggen drie grote percelen pal tegen elkaar. Op enkele honderden meters er vandaan ligt nog een groot vlak met zieke essen. Ook bij natuurgebied De Weelen in Andijk blijken essen aangetast. Hier gaat het om een vijftal kleinere oppervlakten, maar zeker niet minder ingrijpend. Ook hier zullen de gevolgen zeker niet onopgemerkt blijven, gezien de omvangrijke besmettingsgraad. Tot slot is er het bosgebiedje rondom de grasdrogerij van Wil Hartog in Abbekerk. In de oksel van de afslag A7, ligt een betrekkelijk klein bosperceeltje. Aan de noordoostzijde daarentegen gaat het om twee aanzienlijke bospercelen. Die bepalen sinds jaar en dag het gezicht van dit natuurgebied en vormen een vertrouwd beeld voor weggebruikers op de N239 van en naar Opperdoes.
  Niet alleen Medemblik kampt met de essentaksterfte. Ook gebieden die onder beheer van recreatieschap Westfriesland vallen, worden ermee geconfronteerd. Zo heeft het recreatieschap in natuurgebied De Leijen (Koggenland) al intensief gekapt. Dat lokte zelfs protestacties uit bij recreanten. ,,Maar we moeten wel’’, zegt woordvoerder Piet Copier. ,,Dit maakt emoties los. Bomen hebben een hoge belevingswaarde.’’
  Noordhollands Dagblad


  0 reacties :

  Een reactie posten