Het groots aangekondigde alarm over warmterecord op de ijskap van Groenland … was nepnieuws

Datum:
 • dinsdag 13 augustus 2019
 • in
 • Categorie:
 • Aan het begin van de maand berichtten de mainstream media luidkeels dat er een nieuw warmterecord op de Groenlandse ijskap was gevestigd.

  augustus 12, 2019 door Rommel 


  Later bleek dat de meerdere plusgraden, in feite meerdere mingraden waren.

  De gegevens van een paar weken geleden beweerden dat de warmterecords aan de lopende band werden gebroken, eerst met 2,7 graden en daarna met 4,7 graden. De cijfers kwamen van het weerstation van het Deens Meteorologisch Instituut op iets meer dan 3.000 meter hoogte, waar de gemiddelde temperatuur in juli gewoonlijk op -12,2 graden ligt en dit jaar -9 graden was.
  Klimaatwetenschapper Sebastian Mernild van het Nansen Environmental and Remote Sensing Center in Noorse Bergen zei toen dat de hoge temperaturen het gevolg waren van de hittegolf in Europa die naar het noorden trok en dat de “extreme weersomstandigheden” de eerste tekenen van klimaatverandering zijn.
  Neemt zijn woorden terug na controles
  Na controles neemt het instituut nu zijn woorden terug en constateert dat de temperatuurindicatie waarschijnlijk meer dan zes graden te hoog was.
  – Ons vermoeden dat plus 4,7 graden te warm was, bleek waar te zijn, zegt DMI-meteoroloog Herdis Damberg tegen de Zweedse krant Dagens Nyheter.
  Andere weerstations lieten zien dat de temperatuur eerder min 2 graden was. De onjuiste meting wordt verklaard door een verkeerde afstand tussen de thermometer en het ijsoppervlak als gevolg sneeuw. De te korte afstand tot het ijs moet voor slechte ventilatie hebben gezorgd, wat volgens Damberg cruciaal is voor wat een meter aangeeft.
  De relatieve warmte was te wijten aan het feit dat de luchtmassa die in West-Europa een korte maar intense hittegolf had veroorzaakt, zich naar het noordwesten had verplaatst. Het huidige record van plus 2,2  graden werd gevestigd in 2012 en 2017. Daarnaast is het geaccumuleerde smeltoppervlak veel kleiner dan in het recordjaar 2012.

  FENIXX

  0 reacties :

  Een reactie posten