Grote plannen met Oude Zeug

Datum:
 • donderdag 15 augustus 2019
 • in
 • Categorie: , , ,
 • Hollands Kroon - WIERINGERWERF - Gemeente Hollands Kroon wil meewerken aan privatisering werkhaven in IJsselmeer

  Mike Deutekom 15-8-2019

  Het bedrijf Fishflow Innovations uit Medemblik overweegt de werkhaven Oude Zeug van de gemeente Hollands Kroon over te nemen. De firma wil op die plek aan het IJsselmeer hallen bouwen om waterkrachtturbines en vijzelgemalen te ontwikkelen. Dat meldt de gemeente Hollands Kroon. 


  Bedrijf wil kade uitbreiden en zich daar vestigen

  Het bedrijf wil de haven opknappen en uitbreiden. Zo zou de kade kunnen worden verbreed en vergroot en verder het IJsselmeer in gaan steken. Op die kade wil Fishflow Innovations zich dan vestigen. De firma werkt met het bedrijf Tidal Bridge aan plannen voor een grote waterkrachtturbine onder een brug tussen twee eilanden in Indonesië. Onderdelen voor die turbine zouden dan bij de werkhaven gebouwd kunnen worden. 

  Vijftig banen 

  Directeur Gerard Manshanden heeft de interesse in de Oude Zeug bevestigd, maar was gisteren niet in de gelegenheid de plannen met de werkhaven verder toe te lichten. Volgens de gemeente zou de komst van het bedrijf voor circa vijftig voltijdbanen kunnen zorgen.  

  Burgemeester en wethouders willen meewerken aan de overname van het gemeentelijke deel, maar er tegelijkertijd voor zorgen dat de belangen van de huidige gebruikers en de naast gelegen ondernemingen Jongert, Veka en WMC niet ondersneeuwen. „Dit vraagt afstemming, waarin de gemeente een coördinerende rol speelt”, aldus B en W in een voorstel aan de gemeenteraad. Ook is de medewerking nodig van Provincie en Rijk voor de plannen. „Hiervoor is een lobby opgezet”, meldt het college. 

  Fishflow Innovations heeft aangegeven dat de huidige gebruikers van de gemeentelijke haven ook straks terecht kunnen. Onder meer de bouwbedrijven die werken aan de datacenters van Microsoft en Google gebruiken de haven regelmatig, maar ook CAV Agrotheek, Rijkswaterstaat (voor de renovatie van de Afsluitdijk) en windturbinebouwers laten er schepen afmeren. „Om het openbare karakter te behouden is de intentie om het toekomstig beheer en de exploitatie uit te voeren door een consortium van huidige gebruikers”, zo laten B en W weten.

  Noordhollands Dagblad

  1 reacties :

  Een reactie posten