Zwabberspanning in de Wieringermeer? Niet volgens Liander

Datum:
 • maandag 29 juli 2019
 • in
 • Categorie: , ,
 • Hollands Kroon - WIERINGERWERF
  Het stroomnet van 10 kiloVolt (kV) in de Wieringermeer voldoet aan de norm.


  Mike Deutekom 29-7-2019


  Dat meldt netbeheerder Liander. De klachten over een ’zwabberspanning’, met uitschieters boven de 260 volt, zijn in twee tests niet aangetoond.
  Dat meldt woordvoerster Marloes de Vink van Liander. Na klachten van onderneemster Hanneke Meskers, die samen met haar man Wout kwekerij De Oosterkwel runt aan aan de Oosterterpweg bij Wieringerwerf, heeft Liander twee testen gedaan.
  „In april hebben we een week getest en de afgelopen maand, van 25 juni tot en met 25 juli nog een keer. Uit die testen blijkt dat de netspanning voldoet aan de netcode, wat wil zeggen dat de spanning binnen de daarvoor afgesproken marges blijft.”

  Brand

  Meskers heeft van haar installateur bij het kassenbedrijf juist begrepen dat de spanning te hoog was. Ze had een netspanning van boven de 260 volt gemeten, wat schade aan computers, motoren en frequentieregelaars kan veroorzaken.
  Volgens de onderneemster zijn er dit jaar al twee frequentieregelaars ter waarde van drie mille kapot gegaan. Maar zij vreest vooral dat er door kortsluiting brand uitbreekt.
  Liander stelt dat uit de tests blijkt dat het stroomnet, hoewel de spanning daarop kan fluctueren, in orde is. „Als er problemen zijn bij deze onderneemster dan moeten die dus ergens anders liggen dan bij ons.”
  Dat Liander soms problemen ondervindt met de teruglevering van zonnepanelen op het net, ontkent ze niet.
  „Dat geldt niet alleen voor de Wieringermeer maar voor heel Nederland. Als op zonnige dagen weinig stroom gebruikt wordt en veel wordt teruggeleverd uit zonnepanelen, kan het voorkomen dat het net ’vol’ is. Maar dat gebeurt normaal niet bij particulieren maar vooral bij zonneweides en grote oppervlakten met panelen.”
  Noordhollands Dagblad


  2 reacties :

  Anoniem zei

  Binnenkort heel Nederland zonder stroom als de honderden windmolens en tienduizenden zonnepanelen zijn geplaatst.
  U mag een keer raden wie dat gaat betalen. Diederik Samson en Ed Nijpels zeker niet want die hebben in nog geen maand tijd 237.732 euro en 43 cent gedeclareerd(en gevangen), zo blijkt nu uit een Telegraaf-Wobje.
  Wordt het niet eens tijd dat bij de mensen de ogen open gaan, ook al zijn de meesten niet bijster slim?

  Anoniem zei

  Natuurlijk ontkent Liander dat er sprake is van piekspanning. Pas als er slachtoffers gaan vallen (in ziekenhuizen of bejaardenhuizen of patiƫnten thuis) die van stroom afhankelijk zijn zullen er onderzoeken gaan plaats vinden. Niet nadat de politiek geschokt heeft gereageerd op iets wat ze al lang wisten.

  Een reactie posten