Gemeenten moeten meewerken aan 5G, maar wanneer hebben we dit in Nederland en wat kunnen we hiermee?

Datum:
 • woensdag 17 juli 2019
 • in
 • Categorie: , ,


 • 1. Wat was 5G ook alweer?
  5G is de vijfde generatie van onze draadloze netwerktechnologie en daarmee dus de opvolger van het 4G wat we nu gebruiken. Het 5G-netwerk moet de groeiende vraag van consumenten en bedrijven naar meer en snellere mobiele datacommunicatie opvangen.
  2. Maar waarom is dit nodig?
  Met 5G kun je straks sneller video’s streamen en foto’s sneller downloaden. Maar ook kunnen er dankzij 5G nieuwe toepassingen worden geïntroduceerd. Denk aan slimme huishoudelijke apparaten en zelfrijdende auto’s. En de verwachting is dat het 5G-netwerk kansen biedt aan allerlei ontwikkelingen die we ons nu nog niet voor kunnen stellen.
  3. Wat is er voor nodig om een goed dekkend netwerk te krijgen?
  Er zullen vooral heel veel 5G-zendmasten moeten komen. In een voorlopig wetsvoorstel van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat staat dat gemeenten de plicht krijgen om mee te werken aan de aanleg van antenne-installaties in openbare gebouwen, lantaarnpalen en verkeerslichten.
  4. Maar al die antennes, is dat niet gevaarlijk?
  Er leven zeker zorgen vooral bij mensen die stralingsgevoelig zijn. Zij vinden dat de risico’s onvoldoende zijn onderzocht. Volgens deskundigen is er echter geen overtuigend bewijs dat elektromagnetische straling voor mobiele communicatie een gevaar oplevert voor de volksgezondheid. En door de hogere frequentie zullen 5G-signalen minder diep in het lichaam doordringen dan 4G.
  5. Maar wanneer kunnen we in Nederland 5G gebruiken?
  Het duurt nog even. En tegen die tijd moet je wel een mobiel toestel hebben dat overweg kan met 5G. De Europese Unie wil dat elke lidstaat in 2020 zijn eerste 5G-netwerken heeft. Op 98 procent van de oppervlakte van elke Nederlandse gemeente moet in de toekomst mobiele dekking zijn gerealiseerd. Eind dit jaar of begin volgnd jaar en over anderhalf jaar vinden er veilingen plaats. Dan wordt bekend welke telecombedrijven 5G gaan aanbieden. Afgesproken is dat partijen maximaal over 40 procent van de beschikbare frequenties kunnen beschikken. Er worden dus minimaal drie partijen gezocht.
  Noordhollands Dagblad

  _________________________________________

  Lees ook:
  Wi-Fi is an important threat to human health
  0 reacties :

  Een reactie posten