Eis werkstraffen en boetes voor omkopen Hooijmaijers

Datum:
 • dinsdag 9 juli 2019
 • in
 • Categorie: , ,
 • Tegen twee directeuren en twee bedrijven die Ton Hooijmaijers zouden hebben omgekocht toen hij nog namens de VVD gedeputeerde was van de provincie Noord-Holland zijn gisteren werkstraffen en boetes geëist.
  Henk Runhaar  9-7-2019  

  De directeuren hangt taakstraffen van 40 en 60 uur boven het hoofd, de bedrijven boetes van bijna 6000 en 8500 euro.

  Vandaag dient de zaak tegen Jelle K., volgens het Openbaar Ministerie de grootste vis. De 74-jarige Warmonder zou Hooijmaijers voor zijn karretje hebben gespannen door hem bedragen van vijftien mille tot een kleine ton te betalen of in het vooruitzicht te stellen.

  Het OM geeft toe dat het aanpakken van de omkopers rijkelijk laat gebeurt. De strafzaak tegen Hooijmaijers was in 2013, zijn definitieve veroordeling bij de Hoge Raad volgde in 2017. Hij moest twee jaar en vier maanden de cel in.

  Beter laat dan nooit, vindt het OM. „Ook deze verdachten merken nu dat corruptie de paalrot is aan het fundament van het openbaar bestuur”, aldus de officieren van justitie van het Landelijk Parket gisteren in de rechtbank in Haarlem.

  Door Hooijmaijers te betalen, wist een verdachte te regelen dat een Amsterdams stadsdeel grond van hem kocht. Een andere verdachte deed of hij de VVD betaalde, maar volgens justitie ging het in feite om smeergeld voor de gedeputeerde.

  Het OM stelt dat het allemaal zo lang heeft geduurd omdat de zaak tegen Hooijmaijers voorrang kreeg. Dat deze laatste verdachten nu pas terechtstaan, hebben ze volgens het OM ook aan zichzelf te wijten. Ze weigeren namelijk schuld te bekennen.

  Tien andere verdachten van omkoping deden dat wel. Zij kochten een strafzaak af door akkoord te gaan met een transactie met het OM. Ze betaalden boetes tot 20.000 euro of deden een werkstraf.
  Het corruptie-onderzoek tegen Hooijmaijers begon in 2009 met de tip ’factureert zich suf op naam van zijn vrouw’. Later gaf hij toe dat het bedrijf feitelijk van hemzelf was. Zijn vrouw ging vrijuit. In 2010 volgden doorzoekingen. Tientallen mensen en bedrijven werden toen als verdachte aangemerkt.

  Noordhollands Dagblad


  Zie ook: Dossier Hooijmaijers


  3 reacties :

  Anoniem zei

  Een zo'n politiek belladen onderwerp en daar staat dan als straf een taakstafje voor en misschien nog een paar Euro boete.
  De Rechter had zeker een erg goed bui voor die fraudeurs of misschien wel vriendjes?

  Anoniem zei

  Een VVD- er.

  Anoniem zei

  Er dienen veel langere straffen te komen voor politici die betrokken zijn bij omkoping. Inclusief voor de omkopers. Een politicus dient te weten dat hij of zij de samenleving verwoest door dit soort gedrag. Figuren zoals Hooijmaijers dienen minimaal 11 jaar de cel in te gaan, dan heeft het pas effect op andere politici, nu gaat het gewoon verder want de straffen ten opzichte van de misdaad en ontwrichting van de samenleving zijn een lachertje. Strafrecht dient daarom aangepast te worden, helaas zal dat niet gebeuren zolang de VVD, die meer op een vergaarbak van witte boorden criminelen lijkt, aan het roer staat in de schurkenstaat der nederlanden.

  Een reactie posten