Den Helder vangt minste subsidiegeld

Datum:
 • donderdag 11 juli 2019
 • in
 • Categorie: , , ,
 • Den Helder - Meeste EU-geld in de Noordkop voor Schagen
  Martijn Gijsbertsen 11-7-2019
  Bedrijven en instellingen in de gemeente Den Helder hebben de afgelopen jaren 1,8 miljoen euro aan Europese subsidies binnen gehaald. Dat is fors minder dan andere gemeenten. Schagen bij voorbeeld, sleepte bijna 28 miljoen binnen.
  Dat leverde in totaal 348 nieuwe banen op. Dit blijkt uit onderzoek door ERAC (European & Regional Affairs Consultants) in Den Bosch. Dat bureau houdt bij waar de EU-euro’s terecht komen.

  Hollands Kroon haalde zeven miljoen euro binnen, Texel 3,5 miljoen. Waarom Schagen zo hoog scoort is niet duidelijk. Mogelijk is een bedrijf als ECN in Petten een verklaring voor de relatief hoge score van Schagen, maar de cijfers worden door ERAC niet gespecificeerd.

  In beeld

  Het bureau bracht de bedragen van 2014 tot begin dit jaar in beeld. Bedrijven en andere instellingen uit Heerhugowaard hebben 34,1 miljoen euro aan EU-geld los gepeuterd.

  Circa 80 procent betreft investeringen in projecten op het gebied van milieu, natuur en landschap. Onder meer glastuinbouwgebied Alton en de duurzame woonwijk Stad van de Zon zijn voorbeelden.

  Alkmaar, actief met energie-ontwikkelingen en op IT-gebied, volgt met 13,5 miljoen euro (gemiddeld 124 euro per inwoner, 330 banen). Ruim 60 procent gaat naar economie en innovatie, bijna 20 procent naar onderwijs en arbeidsmarkt.
  In West-Friesland is Medemblik koploper met 7 miljoen euro. Dat is gemiddeld 155 euro per inwoner en goed voor 172 arbeidsplaatsen. Ruim 90 procent is bedoeld voor projecten op het gebied van economie en innovatie.

  Volgens het onderzoek heeft de regio Alkmaar de afgelopen jaren aanspraak gemaakt op 53,2 miljoen euro uit EU-potten, de Kop van Noord-Holland op 40,2 miljoen en West-Friesland op 13,2 miljoen.

  Deze cijfers van de regio steken overigens schril af bij Amsterdam, dat jaarlijks 610,3 miljoen euro EU-subsidie in de wacht sleept.

  Noordhollands Dagblad


  0 reacties :

  Een reactie posten